Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:52

Duhovniki novomeške škofije o aktualnih tematikah

Škof Andrej Glavan
Foto © Škofija Novo mesto/Marjan Dvornik

V Portorožu so v tem tednu potekali letošnji tradicionalni Duhovniški dnevi - študijsko bratski dnevi za duhovnike novomeške škofije. Skupaj s škofom Andrejem Glavanom se jih je udeležilo 44 duhovnikov. Duhovniški dnevi so del stalnega oblikovanja duhovnikov. Letošnji skupni naslov je bil: Dialog – prostor srečanja, kjer ni izključenih.

Progam se je začel v nedeljo zvečer s kulturno točko gledališke skupine KUD Stari trg ob Kolpi. Dopoldan ponedeljka, 13. novembra, je bil namenjen pogovoru »Mi med seboj«, kjer so bila izpostavljena nekatera spoznanja in dejstva o duhovnih poklicih in o načrtih škofije v bližnji prihodnosti.

Popoldan je p. Branko Cestnik predstavil »Dialog z milenijci« – generacijo mladih, ki je bila rojena v 3. tisočletju, Jana Podjaveršek pa je govorila o »Prenosu vere iz generacije v generacijo«.

V torek, 14. novembra, dopoldan je Miha Kramli predstavil zelo aktualno temo o »Radostih in pasteh nove tehnologije« in o zasvojenosti z njimi, Aleš Čerin pa je usmeril pogled v pedagoško temo o vzgoji z naslovom »Starši, roparji izkušenj svojih otrok«.

Popoldan je bil namenjen tradicionalnemu srečanju s koprsko krajevno Cerkvijo pri sveti maši v koprski stolnici. Mašo je ob škofu Glavanu in somaševanju duhovnikov daroval škof Jurij Bizjak. Pred mašo je bil ogled novoodprte knjigarne Ognjišča, škofijskega arhiva in ordinariata ter pretorske palače.Večer je minil ob večerji in bratskem druženju v gostišču nad Izolo.

Zadnji dan, 15. novembra, pa je sledilo predavanje dr. Alfonsa Žiberta o »Duhovnikovem dialogu z verniki«, kaplan Štefan Hosta pa je srečanje zaključil z predavanjem o »Dialogu z mladimi«.


Ne spreglejte: