Ljubljana, petek, 23. februar 2018, 03:27

Neuspeh preverjanja usposobljenosti bataljonske bojne skupine odnesel načelnika generalštaba Ostermana

Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dosedanjega Ostermanovega namestnika, generalmajorja Alana Gederja, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.


Zbor za republiko o nedokončani tranziciji

Zbor za republiko je v teh dneh začel s serijo okroglih miz. Sinoči so udeleženci iskali odgovor na vprašanje, kako v Sloveniji končati tranzicijo in vzpostaviti stabilno demokracijo. Pri tem so soglašali z mnenjem predsednika zbora Franceta Cukjatija, da je slovenska tranzicija že pred leti zašla v slepo ulico, stanje v državi pa se od tedaj le še poslabšuje.


V Slovenski vojski niso presenečeni nad slabo oceno bataljonske bojne skupine

Novice o slabem položaju Slovenske vojske niso nekaj novega, a zdi se, da je z zadnjo doseženo dno. Naša država bi morala do 1. aprila poskrbeti za operativno sposobnost 800 pripadnikov bataljonske bojne skupine 72. brigade, a so še daleč od tega. Na preverjanju Nata, ki je bilo prejšnji teden na Počku, so se slabo izkazali, zaradi slabe opreme so nekateri dobili celo ozebline. V Natu dogajanja ne komentirajo, premier Miro Cerar na jutrišnji seji vlade pričakuje pojasnila ministrice za obrambo Andreje Katič, ta bo morala poročati tudi predsedniku države Borutu Pahorju, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Sama je sicer ogorčeno, ker je za polom izvedela iz medijev.


Akademiki in profesorji o veličini Perka in Grivca

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je včeraj potekal znanstveni posvet ob desetletnici smrti beograjskega nadškofa Franca Perka in 140. obletnici rojstva Franca Grivca. Zbrane je uvodoma nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je dejal, da je vsem tem velikim ljudem skupno eno in to je, da so ljubili so Cerkev ter narod.


Lahovnik kritičen do nespametnega ravnanja glede NLB

Potem, ko v Ljubljani ni ne komentarjev ne odgovorov na vprašanja glede informacij Bloomberga, da je NLB poplačala zahtevke na podlagi dveh izgubljenih sodb na hrvaških sodiščih zaradi prenesenih deviznih vlog, smo danes za komentar poklicali ekonomista dr. Mateja Lahovnika. Ocenjuje, da bodo tema dvema dobljenima tožbama v vrednosti skoraj milijon evrov sledile nove in da je s tem NLB gotovo postala še bolj nezainteresirana za kupce.


Dva ekumenska delavca in dva velika človeka

Ob desetletnici smrti beograjskega nadškofa prof. dr. Franca Perka in 140. obletnici rojstva prof. dr. Franca Grivca prireja Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani znanstveni posvet, ki bo potekal danes od 9.00h do 13.45h v veliki dvorani Teološke fakultete v Ljubljani.


Križev pot po Halasovi zadnji poti

Na Hotizi je včeraj potekal letošnji prvi križev pot. Po poti, po kateri so 16. marca 1945, Božjega služabnika Danijela Halasa peljali v smrt ob reki Muri, se že od leta 2011 verniki zbirajo k molitvi križevega pota ob posebnih znamenjih, križih, ki spominjajo na Jezusovo trpljenje in na trpljenje Božjega služabnika.


Slovenska škofovska konferenca praznuje srebrni jubilej

Na današnji dan mineva 25 let od ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference. S tem je Katoliška cerkev v Sloveniji dobila večjo pravno trdnost in samostojnost. Naslednji korak v spremembah naše cerkvene pokrajine pa je naredil papež Benedikt XVI., ki je 7. aprila 2006 ustanovil tri nove škofije in sicer v Celju, Murski Soboti in Novem mestu. Dotedanjo mariborsko škofijo je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. Na novo imenovani škofje so bili maja in junija 2006 tudi umeščeni.


VIDEO: Janša: Slovenijo je treba postaviti na prvo mesto

Slovenska demokratska stranka bo prihodnje leto praznovala 30 let delovanja. Sinoči so tako na Brdu pri Kranju obeležili svoj 29. rojstni dan. Na slavnostni akademiji na kateri so podelili najvišja priznanja stranke za leto 2017, je zbrane nagovoril predsednik stranke Janez Janša. V govoru je izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal Janša.


V Martinju so se spomnili preroditelja Porabja Ivana Camplina

Škofija Murska Sobota je v sodelovanju z župnijo Gornji Petrovci pripravila spominsko slovesnost ob deseti obletnici smrti duhovnika, narodnega buditelja, pesnika in pisatelja Ivana Camplina. Začela se je s kratko molitvijo na pokopališču v Martinju in nadaljevala s sveto mašo v dvorani tamkajšnjega gasilskega doma. Daroval jo je škof ordinarij Peter Štumpf. Sledil je bogat kulturni program.


Novejše novice | Starejše novice