Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 13:10

Janez Zdešar – Velik pričevalec vere v težkih časih

Predstavitev knjige o Janezu Zdešarju
Foto © Družina

Na Družini so včeraj predstavili knjigo Janeza Zdešarja z naslovom Pričevalec težkih dni. Na začetku pričujoče knjige je objavljena prva verzija, ki je nastala še preden je avtor zapustil domovino. V drugem delu knjige so objavljeni prispevki, ki osvetljujejo msgr. dr. Janeza Zdešarja kot izrednega duhovnika in velikega domoljuba.

Msgr. dr. Janez Zdešar je preživel koncentracijsko taborišče Teharje. Uspelo se mu je rešiti in se bosemu prebiti do Ljubljane. 19 let starega fanta so skrile sestre usmiljenke. Med bivanjem pri njih je napisal prvo verzijo svojih spominov, v kateri je opisal pot čez Ljubelj, izdajo Angležev, vrnitev v Jugoslavijo, dneve na Teharjah in končno rešitev v svobodo, ki mu je bila vse življenje pomembna vrednota. Drugo verzijo spominov je Zdešar napisal leta 1946 v bogoslovju v Briksnu.

Slovensko Cerkev je po njegovih besedah Zdešar dojemal širše: vanjo je vključeval tudi zdomstvo in zamejstvo. Zbiral je denar za gradnjo cerkve, poskrbel za knjige, pomagal pri izobraževanju.

Bil je razgledan intelektualec in izreden organizator. Zdešarjeva zapuščina je ogromna, zato bo potrebnih še veliko raziskav, je ob predstavitvi povedal Blaž Otrin.

Poleg svojih zapiskov in dokumentov je Janez Zdešar nadškofijskemu arhivu dal zapuščino izseljenskih duhovnikov in svojo korespondenco z ljubljanskimi ordinariji in slovenskimi škofi. Veliko gradiva je javnosti nedostopnega.

Knjiga sicer obsega predstavitev njegove življenjske poti, ki jo je orisala Tamara Griesser-Pečar, o njegovem delovanju izseljenskega duhovnika je poročal Janez Pucelj, kako je Zdešarja spremljala in nadzorovala Udba, je razkril Jurij Emeršič, Zdešarjeva razmišljanja o slovenski Cerkvi je orisal Roman Globokar, njegovo arhivsko zapuščino pa je prikazal Blaž Otrin. V zadnjem delu so objavljene fotografije, ki prikazujejo življenje tega velikega Slovenca od otroških dni.

Predstavitev knjige o Janezu Zdešarju
Predstavitev knjige o Janezu Zdešarju


Ne spreglejte: