Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 13:07

Jubilejno leto ob 700-letnici župnije Hrenovica

Cerkev sv. Martina v Hrenovicah
Foto © druzina.si

Župnija Hrénovice pri Postojni, ki je prvič omenjena v listini iz leta 1318, je včeraj začela praznovanje 700-letnice. Mašo je daroval upokojeni škof Metod Pirih, ki je blagoslovil obnovitvena dela na cerkvi sv. Martina. Moškemu pevskemu zboru Golob, ki letos praznuje 40. obletnico delovanja, pa je podelil škofijsko priznanje.

Upokojeni koprski škof Metod Pirih je v pridigi izrazil hvaležnost vsem, «ki so nepretrgoma skozi 700 let prižigali in ohranjali tu svetilko vere.«

Župnija je naša duhovna mati in Cerkev naš drugi dom, kjer se duhovno hranimo, vzgajamo in rastemo, je poudaril škof Pirih: »Župnija je namreč tista skupnost, ki človeka spremlja od rojstva do smrti.« Nedeljska maša je pokazatelj in preizkus verskega življenja vsake župnije, je dejal škof Pirih in nakazal, kako so se razmere na tem področju v zadnjih letih spremenile. Zato so po njegovih besedah pred nami nove naloge:

»Prepričan sem, da lahko naredimo največ dobrega za osebno moralno prenovo, za napredek naših družin in župnije, pa tudi svojega kraja, s svojo zvestobo Kristusu in s korenitim življenjem iz Evangelija, po zgledu sv. Martina, vašega župnijskega zavetnika.«

Maša na Martinovo nedeljo je bila uvod v jubilejno leto, v katerem bodo med drugim izdali Zgodovine hrenoviške župnije, napovedujejo tudi fotografsko razstavo, slikarsko kolonijo, duhovno obnovo in druge prireditve.


Ne spreglejte: