Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:01

Prihajajo močan veter in burja ter v notranjosti Slovenije sneg do nižin

Previdno v snežnih razmerah.
Foto © ARO

Po napovedih meteorologov bodo ponoči vso Slovenijo zajele padavine, do jutri zjutraj se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. Ob tem bo zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Agencija za okolje je za zahodni del države izdala oranžno vremensko opozorilo. Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami ter v zgornjem Posočju krajevno lahko dosegli hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, sunki burje od 100 do 140 kilometrov na uro. Iz Družbe za avtoceste (Dars) so na poslabšanje vremena pripravljeni. Ob tem se obračajo tudi na voznike.

Predvsem morajo biti pozorni tisti, ki se bodo jutri zjutraj odpravili na primorsko avtocesto, pričakujejo lahko težave na cestah. V Darsu prav tako pozivajo voznike, naj se v nobenem primeru ne odpravljajo na pot brez zimskih pnevmatik na vozilih. Vzdrževalci primorske avtoceste so že začeli nočno dežurstvo v polni zasedbi in z vso razpoložljivo strojno mehanizacijo. Ponoči bodo preventivno posipali cestišče.

Na slovenskih avtocestah je že drugače ob ponedeljkih povečan promet, posledično so pogostejši zastoji, zato je treba računati na daljši čas potovanja, še pred potjo se je treba pozanimati o razmerah. V Darsu poleg predpisane zimske opreme svetujejo še upoštevanje prometne signalizacije in prilagoditev vožnje razmeram. Kot dodajajo, lahko vozniki predvsem z ustrezno zimsko opremo in strpnostjo bistveno prispevajo k boljši prevoznosti cest, saj vsaka manjša napaka pomeni zastoje za ostale uporabnike in otežuje pluženje. Pri Darsu bodo sami za prevoznost avtocestnega sistema sami skrbeli z 270 vozili, zagotovljenih imajo tudi 80.000 ton soli.


Ne spreglejte: