Ljubljana, ponedeljek, 15. oktober 2018, 20:16

Borut Pahor - novi stari predsednik

Borut Pahor
Foto © Rok Mihevc

Borut Pahor ostaja edini, ki je okusil moč funkcij predsednika državnega zbora, vlade in države. Slednje mu je uspelo dvakrat. V študentskih letih je bil maneken, turistični vodič in učitelj plavanja, nato je obete v diplomaciji zamenjal za delovanje v slovenski politiki. Kot kažejo tudi današnji rezultati, se mu je ta odločitev obrestovala.

Pahor je prvi po Milanu Kučanu, ki bo funkcijo predsednika države opravljal dva mandata. V drugega bo stopil z nižjo podporo volivcev kot pred petimi leti. Kljub temu ne kritike izzivalcev ne nekdanjih zaveznikov niso odvrnile približno 53 odstotkov volivcev, ki so mu namenili glas v drugem krogu.

Pahor se je rodil 2. novembra 1963 v Postojni kot edini otrok učitelja in šivilje. Oče mu je umrl, ko je bil star devet let. Politične ambicije je kazal že na novogoriški gimnaziji, saj je bil v vodstvu mladinske organizacije. Doštudiral je mednarodne odnose. Po javno dostopnih podatkih je s 26 leti postal najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nato še član njegovega predsedstva. Poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat takratne Skupščine Republike Slovenije. V letih 1992, 1996 in 2000 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora. V letih 1996 in 1997, ko je prevzel tudi vodenje tedanje ZLSD, danes SD, je bil podpredsednik, v mandatu 2000-2004 predsednik parlamenta. Junija 2004 so ga volivci z zadnjega mesta kandidatne liste SD s prednostnimi glasovi izvolili za poslanca v Evropskem parlamentu. Petletnega mandata ni končal, saj je bil na volitvah 2008 znova izvoljen za poslanca v državnem zboru, SD je zmagala z dobrimi 30 odstotki glasov. Pahor je prevzel mandatarstvo in levosredinsko vlado sestavil z LDS, Zares in DeSUS. A se, prizna, kot premier ni izkazal. Sloveniji je konec leta 2011 pridelal predčasne volitve. SD je takrat dobila le približno deset odstotkov glasov, Pahor se je na kongresu junija 2012 po 15 letih vodenja poslovil s čela stranke. A napovedal je boj za mesto predsednika države, nato z nenavadno kampanjo, med katero je opravljal najrazličnejša dela, leta 2012 v drugem krogu premagal favoriziranega aktualnega predsednika Danila Türka. Tudi z glasovi desnosredinskih volivcev je nabral 67,4-odstotno podporo.

Tanja Pečar in Borut Pahor
Tanja Pečar in Borut Pahor


Ne spreglejte: