Ljubljana, sobota, 25. november 2017, 06:25

SDS vložila predlog za ustavno obtožbo Cerarja, ta očitke zavrača

Poslanci SDS so v državni zbor vložili predlog za ustavno obtožbo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po njihovem mnenju zlorabil položaj, ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija. Za zdaj jih ni podprla še nobena od poslanskih skupin, Cerar pa je predlog označil kot poskus diskreditacije njega in vlade.


Zore: Kaj se lahko naučimo iz padcev, ki so del življenja?

S športom v življenje. Pod tem geslom so včeraj v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani pripravili osrednje praznovanje ob godu svojega zavetnika. Misli o športu in športno-akrobatske točke so zaznamovale tudi slavnostno akademijo, ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je pri maši v šentviški cerkvi spregovoril o tem, kako se moramo ob padcih, ki so del življenja, spraševati, kaj se lahko iz njih naučimo.


Dr. Pleskovič opozarja, da so v ozadju neprodaje NLB interesi lobijev

NLB je znova v ospredju pozornosti. Vlada namreč nadaljuje intenzivne pogovore z Evropsko komisijo o oblikovanju alternative prodajni zavezi. Pred dnevi je pristojnim v Bruslju predstavila več možnosti, a odprtih je ostalo precej vprašanj. Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič, ki je več kot 30 let opravljal različne funkcije v Svetovni banki v Washingtonu v ZDA, je prepričan, da bodo naše oblasti zavlačevale, kolikor bo le mogoče.


Janez Zdešar – Velik pričevalec vere v težkih časih

Na Družini so včeraj predstavili knjigo Janeza Zdešarja z naslovom Pričevalec težkih dni. Na začetku pričujoče knjige je objavljena prva verzija, ki je nastala še preden je avtor zapustil domovino. V drugem delu knjige so objavljeni prispevki, ki osvetljujejo msgr. dr. Janeza Zdešarja kot izrednega duhovnika in velikega domoljuba.


Pred 100 leti se je rodil Ludvik Ceglar

V Metliki marsikdo ne ve, kdo je bil Ludvik Ceglar, čeprav je bil rojen v tej župniji. Kdor pa je želel kaj več zvedeti o nadškofu Antonu Vovku, se je srečal tudi z njim. Ludvik Ceglar je skoraj dvajset let zbiral gradivo o svetniškem škofu, ki je izšlo v štirih knjigah s skupnim naslovom Nadškof Vovk in njegov čas, 1900-1963. Kardinal Rode je kot ordiarij v Ljubljani zapisal, da je bil takega dela zmožen le nekdo, ki ga je vodila velika ljubezen do Cerkve na Slovenskem in do nadškofa Vovka.


Sneženje in burja povzročila nevšečnosti

Sneg, ki je zapadel ponekod po državi, je povzročal številne težave. Zaradi zdrsa tovornih vozil je bila kar pet ur zaprta primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri. Promet na Primorskem ovira tudi burja. Zaradi burje, sneženja in podrtega drevja je po Sloveniji več tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije. Na Obali je voda zalila več hiš.


Jubilejno leto ob 700-letnici župnije Hrenovica

Župnija Hrénovice pri Postojni, ki je prvič omenjena v listini iz leta 1318, je včeraj začela praznovanje 700-letnice. Mašo je daroval upokojeni škof Metod Pirih, ki je blagoslovil obnovitvena dela na cerkvi sv. Martina. Moškemu pevskemu zboru Golob, ki letos praznuje 40. obletnico delovanja, pa je podelil škofijsko priznanje.


Nikodemovi večeri v Mariboru: Mladi vpeti med preteklostjo in prihodnostjo

Akademsko katoliško združenje Amos v sodelovanju z Univerzitetno župnijo Maribor med 13. in 16. novembrom pripravlja Nikodemove večere 2017. Potekali bodo na temo: »Slovenci med krščanstvom in vplivi od drugod«.


Nadškof Zore v čestitki predsedniku Pahorju izrazil željo za delo za mir in skupno dobro

Izvoljenemu predsedniku republike Borutu Pahorju je voščilo v imenu Katoliške Cerkve poslal predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore.


Prihajajo močan veter in burja ter v notranjosti Slovenije sneg do nižin

Po napovedih meteorologov bodo ponoči vso Slovenijo zajele padavine, do jutri zjutraj se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. Ob tem bo zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Agencija za okolje je za zahodni del države izdala oranžno vremensko opozorilo. Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami ter v zgornjem Posočju krajevno lahko dosegli hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, sunki burje od 100 do 140 kilometrov na uro. Iz Družbe za avtoceste (Dars) so na poslabšanje vremena pripravljeni. Ob tem se obračajo tudi na voznike.


Novejše novice | Starejše novice