Ljubljana, ponedeljek, 17. december 2018, 00:06

Nadškof Zore v Žireh: Najprej je treba dati srce

Sveta maša pri svetem Martinu v Žireh
Foto © P. Ivan Rampre

Marsikje v Sloveniji so na nedeljo po godu svetega Martina pripravili zunanje slovesnosti v čast škofu iz Toursa. Med drugim je bilo praznično v Hrenovicah, kjer so začeli obhajati tudi 700 let tamkajšnje župnije, v Trbovljah so pripravili Martinove dneve. V Žireh, kjer se je mudil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, so po sveti maši v prostorih zvonika odprli razstavo slikarja Benjamina Žnidaršiča. Nadškof Zore je tam zbrane vernike vprašal, kaj jim pomeni njihov župnijski zavetnik.

"Ali je sveti Martin samo zavetnik vaše župnije ali je v resnici priprošnjik vašega občestva? Je sveti Martin zgolj naslikan v glavnem oltarju tega mogočnega svetišča ali daje ime župniji ali sveti Martin v resnici živi v občestvu, ki se zbira pod njegovim varstvom," je zanimalo nadškofa Zoreta. "Ali je Martin bolj tisti, ki mošt spreminja v vino, tisti, ob katerem so različne oblike zabave in veselja, ali je za vas, ki ste farani fare svetega Martina v Žireh, v resnici zagovornik pred Bogom," je dodal. Vse je povabil, naj mu izročajo to, kar želijo povedati Bogu. "Svoje prošnje zaupajte Martinu, naj jih Martin prinese pred Boga. Verjemite mi, da vaši predniki tega svetišča, te farne cerkve niso brez razloga in brez razmisleka posvetili svetemu Martinu ter te župnije izročili njegovemu varstvu." Zaželel je, da bi sveti Martin v resnici vstopil v življenja vernikov v Žireh in njihovo zaupanje v Boga.

Nadškof Zore je med drugim spomnil na življenje svetega Martina od vojaka do škofa in na to, kako je oznanjal Jezusa Kristusa, njegov evangelij ter na poseben način skrbel za edinost med duhovniki in vernim občestvom. "Sveti Martin nam kaže, da je včasih treba prehoditi veliko razdalj, da prideš tja, kamor te vodi Božja modrost." Nadškof Zore je omenil še en zgled svetega Martina - ko je polovico svojega vojaškega plašča ponudil beraču, ki je prezebal v mrazu. "Ni dovolj videti stiske ljudi. Ni dovolj videti potreb ljudi. Treba je narediti, kar moreš narediti. Treba je dati, kar moreš dati. Ne daje se najprej materialnih dobrin. Najprej je treba dati srce. Imeti je treba sočutje in ljubezen. Brez tega so materialne dobrine, ki jih dajemo drug drugemu, kupovanje drugemu." Po besedah nadškofa Zoreta naj nas sveti Martin spodbudi, da že doma pogledamo, če morda že v naših družinah kdo pogreša toplino, besedo, objem, naš čas. "Največkrat so reveži ob naših nogah," je poudaril nadškof Zore.


Ne spreglejte: