Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 11:13

V finalu šeste predsedniške tekme v zgodovini države bodo volivci izbirali med Pahorjem Šarcem

Borut Pahor in Marjan Šarec
Foto © Rok Mihevc

Volivci na današnjem finalu šeste predsedniške tekme v zgodovini države odločajo, ali bo aktualni predsednik republike Borut Pahor na čelu države še prihodnjih pet let ali pa bo predsedniški stolček zasedel njegov izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec. Volišča so odprta od 7. do 19. ure, do zaprtja volišč pa še vedno velja volilni molk.

Ker v prvem krogu predsedniških volitev 22. oktobra nihče izmed deveterice kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev, se bosta dva najuspešnejša pomerila v današnjem drugem krogu. Za Pahorja je tedaj glasovalo 47,21 odstotka, za Šarca 24,76 odstotka volivcev, preostalih sedem kandidatov pa je izpadlo iz igre. Svoj glas v prid enemu izmed obeh kandidatov bo na več kot 3000 voliščih po državi, ki se bodo odprla ob 7. uri, lahko oddalo 1,7 milijona volilnih upravičencev.

Volišča bodo odprta do 19. ure, volivci pa za glasovanje rabijo osebni dokument. Glasujejo tako, da na glasovnici obkrožijo zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasujejo. Kandidata bodo na glasovnici navedena po naslednjem vrstnem redu: Borut Pahor in Marjan Šarec.


Ne spreglejte: