Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 12:21

Budisti in katoličani skupaj za dobro vsakega človeka

Papež pozdravlja budistične menihe
Foto © Radio Vatikan

"Pot, ki bodi v prihodnost, je pot sočutja in ljubezni."

Eden od osrednjih dogodkov papeževega obiska Mjanmara je bilo današnje srečanje z vrhovnim svetom 'Sangha' budističnih menihov. Zbrali so se v enem od najbolj pomembnih budističnih templjev na Jugovzhodu Azije. Papež je v nagovoru izpostavil skupno zavzemanje katoličanov in budistov za mir in spoštovanje človekovih pravic. Ljudje namreč potrebujejo takšno skupno pričevanje verskih voditeljev, je zatrdil. Predsednik menihov pa je uvodoma ostro obsodil vsako nasilje v imenu religije in poudaril, da bi morali verski voditelje svoje vernike učiti pristnih naukov.

Kljub velikemu tehnološkemu napredku, pa se ljudje danes vedno manj zavedajo skupne človeške usode, je zbranim budističnim voditeljem dejal papež Frančišek. Izpostavil je porast raznih vrst konfliktov, revščine in nasilja, kar vodi v vedno nove delitve. Vendar pa se po njegovih besedah pred temi izzivi ne smemo vdati. Pot, ki bodi v prihodnost, je po njegovih besedah pot sočutja in ljubezni.

Izpostavil je vrednote, ki jih poudarja tudi budizem, kot so potrpežljivost, strpnost, spoštovanje življenja in okolja. Velik izziv današnjega časa pa je po njegovih besedah pomagati ljudem, da se bodo odprli presežnemu; da se bodo sposobni zazreti globoko vase in tako prepoznati medsebojne vezi, ki nas povezujejo ene z drugimi. »Če smo poklicani k edinosti, kar je tudi naš namen, moramo premostiti vse oblike nerazumevanja, nestrpnosti, predsodkov in sovraštva«, je zatrdil papež.

Zdravljenje ran zaradi konfliktov ni le naloga verskih voditeljev, niti ne samo države, ampak celotne družbe. Vendar pa so verski voditelji poklicani k temu, da zagotovijo, da bo slišen vsak glas. Papež je posebej pozdravil delo konference za mir. Če bodo njihova prizadevanja in prizadevanja mnogih drugih obrodila sadove, bo po njegovih besedah potrebno večje sodelovanje med verskimi voditelji.

Zatrdil jim je, da bo Katoliška Cerkev vedno na razpolago za to ter zaželel, da bi budisti in katoličani hodili po tej poti ozdravljenja in delali skupaj za dobro vsakega prebivalca naše zemlje.


Ne spreglejte: