Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:55

Cerkev v Mjanmaru pomaga vsem, ne glede na versko ali etnično pripadnost

Papež v Mjanmaru
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je tretji dan svojega obiska v Mjanmaru daroval sveto mašo v Yangonu. Ob dejstvu, da imajo mnogi še odprte rane zaradi nasilja, je poudaril, da jeza in maščevanje nista Jezusova pot in da Cerkev pomaga vsem, ne glede na versko ali etnično pripadnost. Po ocenah lokalnih oblasti se je maše v športnem centru v središču Yangona udeležilo približno 150 tisoč vernikov.

Papež je v pridigi spomnil, kako imajo v Mjanmaru zaradi nasilja številni še odprte vidne in nevidne rane, še vedno je živo sovraštvo in nasilje nad pripadniki etničnih manjšin. Skušnjava je, da rane preteklosti zdravimo na posveten način. Mislimo, da je rešitev v jezi in maščevanju, vendar, kot je poudaril papež: »Maščevanje ni Jezusova pot.«

Frančišek je spregovoril o tem, kako najdemo počitek v Jezusovih ranah – križ je duhovni kompas, in dodal, da Cerkev v Mjanmaru prinaša balzam Božjega usmiljenja, zlasti najbolj potrebnim, ne glede versko ali etnično pripadnost: »So jasna znamenja, da številne skupnosti tudi z omejenimi sredstvi oznanjajo Evangelij drugim plemenskim manjšinam, ne da bi jih v to silili ali prisilili, ampak s povabilom in sprejemanjem,« je dejal papež in nato na posebnem srečanju škofe pozval, naj ima katoliška skupnost še naprej konstruktivno vlogo v življenju družbe, naj se sliši njen glas pri vprašanjih, ki zadevajo celotno državo, še posebej mora vztrajati pri spoštovanju dostojanstva in pravic vseh. »Cerkev v Mjanmaru vsakodnevno pričuje Evangelij prek svojih vzgojnih in dobrodelnih del, zagovarjanja človekovih pravic in podpore demokratičnim načelom,« je dejal papež in škofe spodbudil k nadaljevanju ekumenskega in medverskega dialoga ter spremljanju mladih.

 


Ne spreglejte: