Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:02

Odprta 23. razstava Umetniki za karitas

0:00
0:00
Umetniki za Karitas
Foto © RKC

Uvod v Teden Karitas 2017 je bila včerajšnja slavnostna akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave Umetniki za karitas na dvorcu Zemono pri Vipavi. V središču tokratne kolonije in razstave odmeva beseda apostola Pavla „Ljubezen je ... “Organizatorji so ji dodali tri pikice, škof Jurij Bizak, ki je razstavo odprl, pa je za to besedo postavil klicaj „Ljubezen je!

Dvorano dvorca Zemono, ki letos gosti že 23. razstavo Umetniki za karitas, je sinoči napolnila pisana množica, ki ima rada umetnost in dobrodelnost. To je tudi bistvo projekta, nad katerim bdi Jožica Ličen s svojimi sodelavci. Kot je povedala, ima ta pobuda dva dela: „Prvo dejanje se dogodi na Sinjem vrhu, ko umetniki ustvarjajo, slikajo, prinašajo svoja dela, drugo dejanje pa je potovanje razstav iz kraja v kraj in prenašanje na eni strani lepote in umetnosti, na drugi karitativne dejavnosti in dobrote.“ Jožica Ličen je na akademiji še povedala, da so Umetniki za karitas nastali leta 1995 zaradi ljubezni do bližnjega in to je še vedno glavna vsebina kolonije, razstav in pomoči. V tokratnem dogajanju je sodelovalo 87 avtorjev s 134 likovnimi deli.

Likovna kritičarka Anamarija Stibilj – Šajn je na kratko predstavila umetnike, ki so letos ustvarjali na Sinjem vrhu in njihova dela. Zatem je zbrane nagovoril koprski škof Jurij Bizjak. Po anekdoti, ki jo je doživel še doma, je škof Bizjak poudaril: „Ljubezen je! Potem mi pride na misel Prešeren: Vse misli zvirajo 'z ljubezni ene / in kjer ponoči v spanju so zastale, / zbudé se, ko spet zarja noč prežene. Lepa! Potem mi pride na misel Salamon, seveda njegova Visoka pesem, toliko vrstic raznovrstnih … Tista, ki bi jo omenil, je: Močna kakor smrt je ljubezen, trda kakor podzemlje njena gorečnost; njeni žari so žari ognja, njeni plameni …“ Opozoril je na biblični in teološki pomen primerjave ljubezni in smrti, Razmišljanje pa je sklenil z besedami, da je na svetu več ljubezni kot zla. In v imenu te ljubezni, ki je ena od temeljnih kreposti, odprl razstavo. Večer je s petjem popestrila vokalna skuina Krila, tudi z omenjenimi vrsticami iz Visoke pesmi. Udeleženci so se zatem sprehodili med razstavljenimi deli in nekatere umetnine so že dobile svojega posvojitelja, škofijska Karitas pa nove dobrotnike.

Ne spreglejte: