Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:32

Evropski dan proti spolnim zlorabam otrok

Pedofilija
Foto © Radio Vatikan

"Ne vem, kaj bi se lahko primerjalo z grozo, ki jo doživi žrtev spolne zlorabe."

Danes je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga letos obeležujemo že tretjič. Proglašen je bil z namenom ozaveščanja o problematiki spolnega izkoriščanja in zlorabi otrok ter o potrebi po preprečevanju tovrstnih dejanj.

Zakonska in družinska terapevtka dr. Tanja Repič Slavič pravi takole: »Trinajst let že delam z žrtvami spolnih zlorab in se srečujem z neznosnimi bolečinami, ki jih doživljajo. In lahko rečem, da ne vem, kaj bi se lahko primerjalo s to grozo, ki jo doživi neka žrtev spolne zlorabe

Zato smo po besedah dr. Repičeve vsi ljudje odgovorni, da prepoznamo znake spolnega nasilja in se tudi primerno odzovemo.

»Vsak, ki je kakorkoli povezan z otroki, z mladostniki - tudi Cerkev, verouk, skavti, taborniki - tam bi morale te osebe znati to ubesediti in biti odprte za to, če kjerkoli slišijo kakšen klic, nemi krik, karkoli, da reagirajo

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga je Svet Evrope na pobudo Slovenije razglasil maja 2015, letos obeležujemo že tretjič. Ta dan je bil proglašen z namenom ozaveščanja o problematiki spolnega izkoriščanja in zlorabi otrok ter o potrebi po preprečevanju tovrstnih dejanj. Letos je posvečen zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ju omogočajo informacijske in komunikacijske tehnologije. Na pasti, ki prežijo na otroke v digitalnem svetu, bo ob tej priložnosti v izjavi v Svetu Evrope skupaj z Luksemburgom, Andoro in Monakom izpostavila tudi Slovenija.


Ne spreglejte: