Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Podjetnik leta Miran Andrejek, obrtnik leta Slavko Kržišnik

| 15.11.2017, 12:02 Rok Mihevc

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na Brdu pri Kranju že 15. podelila svoje nagrade. Podjetnik leta je postal Miran Andrejek iz Avto centra Andrejek, nagrado obrtnik leta pa so podelili Slavku Kržišniku iz podjetja S.VAR, ki se ukvarja z obdelavo kovin in izdelavo vodnih turbin.

Predsednik Obrtne zbornice Slovenija Branko Meh je v uvodnem nagovoru na podelitvi opozoril, da bi bilo zgodb o izjemnih obrtnikih in podjetnikih v naši državi zagotovo še več, če bi imeli prijaznejše poslovno okolje. A po njegovem mnenju bi morala vlada za to realizirati vsaj polovico zahtev slovenske obrti in podjetništva. Ker so si veliko obetali od vajeniškega sistema, po Mehovih besedah toliko bolj bode v oči podatek, da imamo v tem šolskem letu le 53 vajencev.

Medtem pa je predsednik države Borut Pahor izpostavil ugodno ekonomsko okolje, ki se je vzpostavilo po letih krize. Ob tem je dejal, da bi to morali v Sloveniji izkoristiti za nujne strukturne spremembe in s tem krepiti socialno varnost. "Kljub dobrim gospodarskim rezultatom pa se prvič po drugi svetovni vojni soočamo z možnostjo, da bodo generacije za nami živele slabše od nas," je dejal Pahor. Poudaril je tudi zmanjševanje pravic delavcev in rast prekariata, ki živi v negotovosti.

O Miranu Andrejku, podjetniku leta, so na obrtni zbornici zapisali, da je človek, ki je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov. Visoko kakovost storitev vzdržujejo z rednim izpopolnjevanjem in spodbujanjem k osebnostni rasti. »Obrtnik mora delati z veseljem. Če dela z veseljem, potem uspe,« je za RTV Slovenija dejal Andrejek.

Slavko Kržišnik, obrtnik leta, pa je, kot so poudarili, sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira za ustvarjalno delo v kovinarstvu. »Pravi obrtnik nima omejene dobe. Dela vse življenje, za preživetje, z delom, ki ga obvlada.« Stabilnost podjetja temelji na usposabljanju mlajših zaposlenih, gradnji kakovostnih partnerstev ter pozitivni klimi. »Osnova za rast družinskega podjetja je uspešen prenos na mlajšo generacijo. Kot kaže Kržišnikovim to dobro uspeva, saj se je s Slavkovo upokojitvijo v poslovni proces intenzivno vključil sin Marko in prevzel vodenje podjetja.«

Včeraj so podelili tudi nagrado za najstarejšega obrtnika, ki jo je prejel mlinar Vladimir Korošec iz okolice Ptuje, ki nadaljuje 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva. »Vodenje podjetja je prevzel sin Daniel, Vladimir pa še vedno vsak dan posveti delu v mlinu in je svetel vzor delavnega obrtnika. Vsa leta je vestno razvijal dejavnost, se prilagajal potrebam trga in posodabljal mlin, tako da je danes skoraj vsa proizvodnja avtomatizirana. Medtem ko so nekoč v starem mlinu v enem dnevu zmleli približno tono in pol zrnja, zdaj v istem času predelajo več kot 80 ton večinoma slovenskega žita.«

Miran Andrejek, Slavko Kržišnik in Vladimir Korošec
Miran Andrejek, Slavko Kržišnik in Vladimir Korošec


Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...