Ljubljana, ponedeljek, 10. december 2018, 07:59

Svet UKC v novi sestavi začel s postopkom razrešitve vodstva

UKC Ljubljana
Foto © www.kclj.si

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se je popoldne sestal prvič potem, ko je vlada zamenjala še tri predstavnike ustanovitelja in tako dobila nadzorni organ po svojem okusu. Na dnevnem redu je bila razprava o stanju na področju otroške srčne kirurgije in odgovornosti vodstva za nastale razmere. Obenem so člani sveta za svojega predsednika izvolili Jožeta Golobiča, ki je po seji povedal, da so sprejeli sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer.

Kot je Golobič pojasnil za medije, so ugotovili, da obstojijo razlogi za začetek postopka razrešitve Kopača in Pfeiferjeve. Zaradi velike količine dodatnega gradiva pa je bila seja na tej točki prekinjena in se bo nadaljevala v četrtek ob 18. uri. Prejšnji svet je omenjeno gradivo obravnaval več mesecev, novo imenovani svetiki pa so že prvi dan ugotovili, da razlogi za odhod vodstva obstajajo. Kot je znano, je vlada v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. Tako so na današnji seji sodelovali Alenka Kolar, Jože Golobič, Drago Kreš, Alenka Bradač, Anica Užmah in Mojca Ramšak Pešec.

Kritike vodstva UKC zaradi nenehnih afer prihajajo tako iz javnosti kot tudi političnih vrst že dlje časa. A po odstopu dveh kirurgov iz programa otroške srčne kirurgije prejšnji teden je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno nastopil proti vodstvu. Na današnjem odprtju novih prostorov ljubljanske urgence pa je direktno pozval k njegovi zamenjavi zaradi objektivne odgovornosti. Sicer se razmere na UKC še zapletajo. Za dodatno napetost je poskrbela predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Janja Pretnar Oblak, ki je danes odstopila s položaja.

Znova se je oglasila tudi poslanka SDS Jelka Godec in opozorila na nekatere pereče probleme v zdravstvu, tudi na odstope v UKC Ljubljana. Po njenih besedah je zadnji čas, da premier Miro Cerar upošteva pozive politikov, stroke in državljanov ter ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozove k odstopu, "kajti ona je srž problema v slovenskem zdravstvu".

Godčeva je med drugim opozorila na številne kadrovske menjave v zdravstvu, med drugim tudi imenovanje generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača, ki da ga je Kolar Celarčeva nastavila sama, danes pa ga skupaj s predsednikom vlade pozivata k odstopu.

Glede problematike pri programu otroške srčne kirurgije je ministrica po besedah Godčeve že v odgovoru na predlog druge interpelacije zapisala, da problematiko spremlja. A ukrepala ni, je opozorila poslanka. Tako po njenih besedah odgovornosti niso prevzeli ne Kopač, ne strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer, ne ministrica, ne predsednik vlade, "odstopili pa so že skoraj vsi, ki so bili zaposleni na otroški srčni kirurgiji".

Godčeva je spomnila tudi na druge odstope v zdravstvu in napovedala, da se bodo ti nadaljevali. Kot je še dejala, gre koaliciji za oblast in ne vidi problema v zdravstvu oziroma nanj opozarja le z besedami, ne pa z dejanji. Meni tudi, da je današnje slikanje ministrice in predsednika vlade ob odprtju novega urgence v Ljubljani nedopustno. Napovedala je še, da bodo v SDS zahtevali sklic izredne seje državnega zbora o nevzdržnih razmerah v zdravstvu, na kateri pričakujejo Cerarja in Kolar Celarčevo.


Ne spreglejte: