Boštjan SmoleBoštjan Smole

Predsedniške volitve 2017: Pahor dobil nov petletni mandat na čelu države

Slovenija | 12.11.2017, 20:15

Volivci so v drugem krogu predsedniških volitev Borutu Pahorju zaupali nov mandat. Delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da ga je podprlo skoraj 53 odstotkov volilnih upravičencev, za njegovega protikandidata Marjana Šarca je glasovalo nekaj nad 47 odstotkov volivcev. Pahor je slavil v šestih volilnih enotah, Šarec v dveh - v Kranju in enoti Ljubljana Bežigrad. Pahor je dobil več glasov v 71 okrajih, najbolj prepričljivo so ga podprli v Novi Gorici. Šarec je zmagal v 17 okrajih, največ glasov je dobil v domačem Kamniku. Udeležba je bila nekaj manj kot 42-odstotna.

Na končne izide volitev bo treba počakati še dober teden. Jutri bodo namreč danes oddanim glasovom prišteti še rezultati glasovanja po pošti iz Slovenije. Čez teden dni, 20. novembra, bodo prištete tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A ti glasovi razmerja med kandidatoma ne morejo več spremeniti.

Pahor bo še en petletni mandat nastopil 23. decembra, dan prej bo prisegel pred državnim zborom. Je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in drugi, ki je bil tudi drugič izvoljen na funkcijo, kar je med drugim spomnil v nagovoru zbranim v svojem volilnem štabu. Dva mandata je bil predsednik države Milan Kučan, za njim po en mandat Janez Drnovšek in Danilo Türk. Tega je Pahor premagal na volitvah leta 2012. "Po dveh desetletjih se je prvič zgodilo, da je nekdo na tako visokem položaju dobil vnovičen mandat," je poudaril Pahor svojim podpornikom. "Iz te kampanje sem se mnogo naučil. Kot predsednik bom delal tako, kot sem delal v zadnjih petih letih - bom predsednik vseh, povezoval bom, gradil bom na tistem, kar nam je skupno." Kot je dodal, se bo potrudil, da bo njegov glas bolj slišan. "Toda še vedno tako, da bom slovenski politiki pomagal reševati probleme in ne poglabljati razlik," je zagotovil. Najbolj pomembno sporočilo rezultata volitev je po njegovem mnenju, da zmagujejo tiste sile in tista sporočila, ki povezujejo. "Slovenija je šla skozi hudo krizo, ki je poglobila nezaupanje do vsega. Zdi se mi, da počasi, a zanesljivo Slovenci postajamo bolj samozavestni, bolj suvereni, smo bolj odprti, manj prepirljivi. Dokončno smo spoznali, da so med nami lahko številne razlike, ni pa nobene potrebe, da se sovražimo," je še omenil Pahor.

V Šarčevem štabu ni bilo velikega razočaranja. Kamniški županj je Pahorju čestital. "Dobro sva se borila, bila je naporna in dolga tekma," je ocenil. Šarec je ponosen, da sta se s Pahorjem borila toliko časa, saj je sprva kazalo, da bodo volivci predsednika izvolili že v prvem krogu. Predsedniška tekma po Šarčevih besedah ni bila predpriprava za državnozborske volitve. Kot je dejal, o tem nisem razmišljal. "Če bi šel v predsedniško tekmo na ta način, da bi se s tem pripravljal na kaj drugega, ne bi bilo pošteno."

© Rok Mihevc

Vrstiti so se začele čestitke Pahorju. Premier Miro Cerar je ob tem na družbenem omrežju Twitter zapisal, da pričakuje tvorno sodelovanje v korist Slovenije. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je Pahorju zaželel veliko poguma in vladarske modrosti ter skupnega dela z vsemi. Zadovoljen je predsednik DeSUS Karl Erjavec - po njegovem Pahorjeva zmaga kaže, da ne potrebujemo novih obrazov, saj ti pridejo, zmagajo, a tudi hitro odidejo. Predsednik SD Dejan Židan je ocenil, da predsedniška tekma ni bila tekma med dvema kandidatoma, ampak je šlo za ocenjevanje dozdajšnjega Pahorjevega dela. Sam je pohvalil njegovo politiko, kot je dejal, gre za politiko, ki vključuje in ne izključuje. Predsednik SDS Janez Janša je v svojem tvitu Pahorju čestital za zmago in za nov mandat na čelu države ter ob tem dodal, da je udeležba pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu. Za zmago so Pahorju prek Twitterja čestitali tudi v NSi. Pričakujejo, da bo Slovenijo združeval, jo dostojno predstavljal doma in v svetu ter se zavedal svojega velikega poslanstva in odgovornosti do vseh državljanov.

Predsednika države smo dobili v drugem krogu glasovanja, saj v prvem krogu 22. oktobra nihče izmed kandidatov ni dobil absolutne večine glasov. Takrat je za Pahorja glasovalo dobrih 47 odstotkov volivcev, za Šarca slabih 25 odstotkov. Takrat se je z njima pomerila še sedmerica kandidatov, ki so iz tekme po prvem krogu izpadli: Romana Tomc, Ljudmila Novak, Andrej Šiško, Boris Popovič, Maja Makovec Brenčič, Suzana Lara Krause in Angelca Likovič.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...