Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 11:49

Kampanja pred drugim krogom predsedniške tekme se bliža koncu

Predsedniška palača
Foto © Urad predsednika RS; Daniel Novakovič/STA

V Sloveniji bomo v nedeljo šestič izvolili predsednika države. Po prvem krogu, ki je bil pred tremi tedni, sta v tekmi za ta položaj ostala Borut Pahor in Marjan Šarec. Le še do polnoči lahko pridobivata volivce na svojo stran, nato bo vsakršno nagovarjanje prepovedano. Zmagovalec bo pred državnim zborom prisegel 22. decembra, dan pozneje bo nastopil petletni mandat.

V prvem krogu predsedniške tekme 22. oktobra je med devetimi kandidati največ glasov prejel Pahor, ki ga je podprlo dobrih 47 odstotkov volilnih upravičencev. Da bi že pred tremi tedni ohranil mandat, bi morala prejeti več kot polovico glasov. Šarec, ki je zasedel drugo mesto, je takrat prepričal slabih 25 odstotkov tistih, ki so prišli na volišča.

Tudi v drugem krogu jih bo odprtih več kot 3.000. Tako kot pred tremi tedni, bodo tudi v nedeljo omogočene posebne oblike glasovanja, med drugim za tiste, ki želijo voliti zunaj kraja stalnega prebivališča, doma, na voliščih, ki so dostopna za invalide, po pošti in na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. Ob tem je treba opozoriti, da so morali za to že pred dnevi oddati posebno prošnjo.

Na volišča tokrat brez novih vabil, a ne brez osebnih dokumentov

Državna volilna komisija tokrat ni pošiljala obvestil volivcem, velja namreč tisto, ki so ga prejeli pred prvim krogom. Vsem, ki ga nimajo več, ker so ga ali zavrgli ali izgubili, sporoča, da se še vedno lahko udeležijo volitev, saj pri glasovanju ni treba predložiti obvestila. Podporo enemu od kandidatov lahko izkažejo na istem volišču kot v prvem krogu, a pred tem je treba pokazati osebni dokument.

Od torka do včeraj je svoj glas predčasno oddal poldrugi odstotek volilnih upravičencev, kar je malenkost manj kot v prvem krogu, kako so odločili, bo znano v nedeljo malo po 19. uri. Državna volilna komisija bo nato v nadaljevanju sproti objavljala delne neuradne izide glasovanja tistega dne. Do nedeljskega zaprtja volišč bo veljal volilni molk, ki se bo začel danes opolnoči. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Kršitve bo mogoče sporočati dežurni službi ministrstva za notranje zadeve.

Kampanja pred drugim krogom predsedniške tekme je torej pri koncu, Pahor in Šarec se bosta zvečer pomerila v še zadnjem televizijskem soočenju. Poskušala bosta prepričati neopredeljene volivce in na nedeljsko glasovanje privabiti svoje simpatizerje.

Od predlogov za kvorum na predsedniških volitvah do pozivov k državljanski dolžnosti

Večina parlamentarnih strank ni podprla nobenega od njiju. V SDS so v tem tednu celo vložili predlog za spremembo ustave za uveljavitev obveznega kvoruma na volitvah predsednika države. "Da bi vendarle dali tej funkciji, če jo volimo neposredno, tisto težo, ki si jo brez dvoma zasluži," je menil poslanec največje opozicijske stranke Branko Grims. SDS je ena od parlamentarnih strank, ki ni jasno sporočila svoje namere. A še en njen poslanec Vinko Gorenak je dal vedeti, kako bo ravnal. V zapisu na svojem blogu je Šarčevo kandidaturo povezal z Milanom Kučanom in ocenil, da bi z njegovo podporo lahko nastopil tudi kakšen drug klovn. Kot je dodal, klovnov ne mara, zato je njegov glas že oddan. V NSi so volivce pozvali, naj izkoristijo svojo demokratično pravico in se udeležijo volitev. "V NSi želimo, da bi predsednik republike nadaljeval spravni proces, jo usmerjal na pot vrednot, ki so trajne, evropske in občečloveške ter se zavedal svojega velikega poslanstva in odgovornosti do vseh državljank in državljanov Slovenije," je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je bila ena od kandidatk za najvišjo funkcijo v državi. Bolj direkten je bil strankin poslanec Jožef Horvat. "V nedeljo bom šel volit. To je moja državljanska dolžnost. Nikoli ne bojkotiram praznika demokracije. Kandidat, ki mu bolj zaupam, je Borut Pahor."

Na to, da udeležba na volitvah ni le državljanska, ampak tudi krščanska dolžnost, pa je znova opozorila Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Vse je povabila, naj v nedeljo odgovorno oddamo svoj glas.


Ne spreglejte: