Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 10:56

Papež: Jedrsko orožje daje lažno varnost

Atomska bomba
Foto © Wikipedia

V Vatikanu danes in jutri poteka dvodnevni mednarodni simpozij o jedrskem razoroževanju, ki so se ga med drugim udeležili generalni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres, nekdanji generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed Al-Baradei in ena zadnjih preživelih prič spusta jedrske bombe na Hirošimo. Papež Frančišek je v nagovoru obsodil posedovanje jedrskega orožja, ki po njegovih besedah daje lažno varnost.

V času ko Severna Koreja in ZDA kažeta svoje jedrske mišice, se zdi, da je svet brez jedrskega orožja še precej oddaljen. In medtem ko države namenjajo velike izdatke za orožje, so resnične prednostne naloge človeštva, kot so boj proti revščini, izobraževanje, zaščita okolja in spodbujanje človekovih pravic, potisnjene v drugi plan.

»Mednarodni odnosi ne morejo biti ujetniki vojaške sile, medsebojnega ustrahovanja in razkazovanja orožja,« je dejal papež. Po njegovih besedah orožje za množično uničevanje daje le lažen občutek varnosti in ne more predstavljati temelja za miroljubno sobivanje človeške družine. Ta je v etiki solidarnosti. Tudi govorniki na simpoziju so poudarili, da medsebojne grožnje z uničenjem ne prinašajo miru, ampak svet potiskajo na rob jedrskega holokavsta.

Po podatkih letošnje Nobelove nagrajenke za mir Mednarodne kampanje za jedrsko razoroževanje 9 držav skupaj poseduje 15.000 kosov jedrskega orožja. ZDA in Rusija imata 1800 kosov pripravljenih, da jih lahko sprožita v nekaj minutah, večina od njih pa je močnejša od atomskih bomb, odvrženih leta 1945 na Japonsko.

Papež je opozoril, da so orožja, katerih učinek je uničenje človeške vrste, celo nelogična na vojaški ravni, saj je resnična znanost vedno v službi človeka. Kljub temu vidi luč upanja. Večina članic Združenih narodov je na primer pred časom sprejela resolucijo, v kateri so jedrska orožja opredeljena kot nezakonita vojna sredstva. Človeštvo mora stopiti na pot celostnega razvoja, le tako bo po papeževih besedah možno uresničiti utopijo o svetu brez smrtonosnega orožja.

 


Ne spreglejte: