Ljubljana, torek, 25. september 2018, 23:19

Rok Metličar izvoljen za upravitelja celjske škofije

Zbor svetovalcev Škofije Celje je po odpovedi službi celjskega škofa Stanislava Lipovška za škofijskega upravitelja izvolil Roka Metličarja, nadžupnika v Laškem, dekana Dekanije Laško in predsednika Škofijske Karitas Celje. Škofijski upravitelj ima po Zakoniku Cerkvenega prava dolžnosti in oblast krajevnega škofa, razen v primerih, ki so po naravi škofovske službe in po pravu pridržani škofu.


Milharčič: Škof je oče duhovniku, a tudi zlorabljenemu otroku

V oddaji Pogovor o smo odprli temo, ki zadnje tedne še pogosteje polni vsebine medijev in sicer spolne zlorabe v Cerkvi. V studiu z nami sta bila člana Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK predsednik, Lojze Milharčič in pravnik dr. Andrej Naglič ter družinska terapevtka Milena Svetlin. V prvem delu oddaje smo pregledali, kako je z zaščito otrok v cerkvenih ustanovah pri nas, kakšni so postopki in kaj pravi statistika.


Papež: Nikoli ne žalite staršev drugih

Papež Frančišek je razmišljanje pri današnji splošni avdienci osredotočil na 4. Božjo zapoved. Ob tem je ljudi spodbudil, naj spoštujejo svoje starše, čeprav niso popolni. Hkrati jih je pozval, naj nikoli ne žalijo mame ali očeta nekoga drugega.

 


Blagoslovili doprsni kip teologa in domoljuba Lamberta Ehrlicha

Mineva 140 let od rojstva teologa Lamberta Ehrlicha, ki ga je Varnostno obveščevalna služba med 2. svetovno vojno ubila zaradi strahu pred njegovim vplivom na mlade, njegovih organizacijskih sposobnosti in vizionarskega programa za samostojno Slovenijo. V Novi Slovenski zavezi in Združenju ob Lipi sprave so obletnico zaznamovali s sveto mašo in blagoslovom doprsnega kipa na ljubljanskih Žalah. Slovesnost je vodil nadškof Stanislav Zore. Udeležili pa so se je tudi predstavniki javnega življenja, med njimi predsednik SDS Janez Janša.


Papež Frančišek sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. Stanislava Lipovška

Papež Frančišek je sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, ki je svetemu očetu v skladu s kanonskim pravom ob 75. letu starosti ponudil svoj odstop. Z današnjim dnem je tako škofovski sedež v Celju izpraznjen, zbor svetovalcev pa mora v osmih dneh izvoliti škofijskega upravitelja.


Pravica do svobode govora samo za nekatere?

Znani so datumi obravnav procesa proti p. Tadeju Strehovcu zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na portalu 24kul.si. Proti njemu bo nastopilo 15 prič, medtem ko ne bo smel podati mnenja niti en sodni izvedenec, ki ga je predlagal dr. Strehovec. Sodni proces bo potekal od 10. oktobra do 16. novembra na okrajnem sodišču v Ljubljani. V tem času se bo zvrstilo 6 obravnav.


Gibanje GLASNO: Resnica je včasih kruta, a je vendar resnica!

V luči čedalje bolj očitnega ožanja svobode govora, kritičnega razraščanja dvojnih meril, medijskih zlorab ter pristranosti na RTV Slovenija, je zaživelo množično gibanje GLASNO! Njegov glavni namen je dejavna zaščita pravic gledalcev in poslušalcev ter svobode govora na nacionalni RTV.


Evropska komisija se požvižga na pravno mnenje

Dejstvo, da se Evropska komisija ni ozirala na mnenje svoje pravne službe o arbitražni razsodbi o meji, je minuli konec tedna po objavi v nemškem Spieglu razburilo slovensko javnost. Tudi današnja vest, da kolegij Evropske komisije v povezavi z vprašanjem arbitražne razsodbe ne načrtuje nobene razprave več, je bil udarec za našo stran. Še zlasti, ker je evropska komisarka Violeta Bulc včeraj za TV Slovenija dejala, da za to še ni prepozno.

 


Stična odmeva: Mladi so žejni Boga in povezovanja!

Za nami je že 37. Stična mladih. Tokrat se je tega velikega praznovanja vere udeležilo med pet in šest tisoč mladih iz vse Slovenije, ki so ob geslu Ne boj se! razmišljali o tem, česa jih je strah in kako to preseči.


Papež podaril 40.000 križev

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi prisotnim na trgu sv. Petra podaril 40 tisoč majhnih posrebrenih kovinskih križev. Ob tem je, dva dneva po prazniku Povišanja sv. Križa, dejal, da je križ znamenje Božje ljubezni. Ni okrasni predmet, ampak versko znamenje, ob katerem premišljujemo in molimo. Križe je v organizaciji Apostolske elemozinerije razdeljevalo več kot 300 revnih, brezdomcev in beguncev. Slednjim je papež podaril tudi skromno kosilo. Frančišek je vernike na trgu sv. Petra že dvakrat presenetil z darilom. Novembra 2013 jim je podaril rožne vence, aprila 2014 pa žepni Evangelij.


Novejše novice | Starejše novice