Ljubljana, torek, 25. september 2018, 23:38

Papež: Žalosti me, ko celo duhovnike in škofe vidim fotografirati s telefoni med mašo.

Papež Frančišek z odprtimi rokami
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci začel nov niz katehez, namenjenih odkrivanju pomena evharistije. Ob tem je okrcal vernike, duhovnike in celo škofe, ki med mašo fotografirajo s telefonom. Poudaril je tudi, da niso dolgočasne maše, ampak duhovniki govorijo dolgočasno.

Cilj tega niza katehez je, da bi se bolj zavedali velikega daru, ki nam ga je Bog dal v evharistiji. Za kristjane je temeljnega pomena, da dobro razumemo vrednost in pomen svete maše, da bi lahko bolj polno živeli odnos z Bogom. Maša se začne z znamenjem križa, zato moramo otroke naučiti, da ga naredijo spoštljivo, je dejal papež in se nato navezal na duhovnikove besede med mašo: Kvišku srca. »Ne reče: Kvišku telefone, naredite fotografijo. Ne, to ni lepo. Zelo me razžalosti, ko mašujem na trgu ali v baziliki in vidim dvignjene številne telefone, ne samo vernikov, ampak tudi nekaterih duhovnikov in škofov. Prosim vas! … Maša ni spektakel, ampak pomeni iti naproti trpljenju in vstajenju Gospoda.«

Papež je spomnil na številne kristjane, ki so v dvatisočletni zgodovini branili evharistijo vse do smrti, številni pa tudi danes tvegajo svoja življenja, da se lahko udeležijo nedeljske maše. Brez evharistije ne moremo živeti, naše krščansko življenje bi umrlo, je poudaril papež in dodal, da je bila bogoslužna reforma potrebna, da bi verniki razumeli veličino vere in lepoto srečanja s Kristusom.


Ne spreglejte: