Ljubljana, torek, 25. september 2018, 23:40

Tretje srečanje med papežem in imamom univerze Al-Azhar

Papež Frančišek in imam Al-Tayyib
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je včeraj sprejel velikega imama sunitske univerze Al- Azhar, Al-Tayyiba. To je bilo že njuno tretje srečanje. Prvič sta se pogovarjala maja lani v Vatikanu, aprila letos pa se je papež udeležil Konference za mir na tej univerzi. Tudi tokrat sta se zavzela za skupna prizadevanja za mir in nasprotovanje fundamentalizmu.

Dialog med Vzhodom in Zahodom

Al -Tayyib se je včeraj v Rimu udeležil tudi tretjega dialoga med civilizacijami, ki je namenjeno srečanju med Vzhodom in Zahodom, pripravljata pa ga univerza al-Azhar in skupnost sv. Egidija. Prvo takšno srečanje sta pripravili leta 2015 v Firencah, lani pa v Parizu.

Bartolomej na svetovni politični konferenci

Ekumenski patriarh Bartolomej pa je nastopil na svetovni politični konferenci, ki je od 3. do 5. novembra potekala v Maroku. Po njegovih besedah ima religija lahko pozitivno vlogo, če je sposobna prevzeti naravo svojega lastnega sporočila. Posvaril pa je pred sporočilom, ki ga hujskaški fundamentalizmi spreminjajo in zlorabljajo. Kot je dodal, se je religijo nedvomno zlorabljalo za politične cilje ali za osebne interese. Poudaril je, da je v takšnem kontekstu pomembno vztrajati na »odločnem dialogu« ter na ta način odgovoriti na današnje konflikte, tako verske kot ostale. Pravi mir se ne doseže z močjo orožja, ampak samo z dejavno ljubeznijo, je dejal.

 


Ne spreglejte: