Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Mamić, Juhant in Kršinar za Radio Ognjišče o rezultatu volitev

| 23.10.2017, 11:29

Prvi krog predsedniških volitev sta v studiu za naš program komentirala profesor Janez Juhant in publicist Tino Mamić, v novinarskem središču pa smo pred mikrofon ujeli publicista Igorja Kršinarja. Strinjali so se, da ga za porazno volilno udeležbo in poudarili, da bo morala predvsem desnica narediti poglobljeno povolilno analizo.

„Po moji oceni je velik razlog v vse večji odsotnosti politike od realnega življenja, predvsem pa tudi v veliki koruptivnosti, ki jo kaže politika oziroma nekateri njeni deli. Ljudje postajajo vse bolj nemočni, da bi lahko kaj spremili, ker politiki, ki imajo vzvode, ne urejujejo sodstva, zadev, ki so v pristojnosti ustreznih komisij. Takih primerov je vse več in potem ljudje rečejo, da se ne da nič spremeniti in se posledično ne udeležijo volitev,“ je opozoril Juhant in dodal, da je nizka volilna udeležba resno načela volilno telo. „Glede na to, da se je vlada obnašala tako, da je mesec pred tem izpeljala referendum, je tudi vplivala na to, da so morali ljudje dvakrat na volišče. Tako je vlada sama kriva za rezultat, po drugi strani gre za trende, ki jih beležimo že več let. Ljudje niso zadovoljni s politiko in v njo ne verjamejo,“ je opozoril Mamić.

Predsedniške kandidatke desnih strank skupaj niso dosegle 30 odstotkov, zato bi morali po mnenju komentatorjev, tudi Kršinarja, zazvoniti alarmi. „Desnica je lahko resno zaskrbljena. Če pogledamo, da je skupaj nabrala manj kot 24 odstotkov glasov, to kaže, da se bo desnica tudi na naslednjih volitvah borila za to, da bo imela vsaj eno tretjino poslancev, zdaj je nima. Če bi imela eno tretjino, bi lahko onemogočila kakršnekoli ustavne spremembe, tako se lahko zgodi, da bo levica mimo desnice spreminjala ustavo,“ je opozoril Kršinar in dodal, da bi se morala desnica zamisliti.

V drugi krog je večina poslala optimista, to sta Pahor in Šarec dejala vsak zase. „Optimista sta, vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo. Osebno ne verjamem, da bi Šarec zmagal. Mislim, da tukaj nima možnosti, ampak nikoli ne veš, predvsem zaradi podtalnih podtikanj in podtalnega delovanja. Vedeti moramo, da nižja, kot je volilna udeležba, bolj pridejo do izraza radikalci,“ je spomnil Mamić.

Kako bo v drugem krogu 12. novembra? „Borut Pahor bo izvoljen in ne glede na vse verjamem, da je v Sloveniji še veliko pametnih ljudi, ki bodo glede na stanje, v katerem smo, znali trezno razmišljati in se temu primerno odločati. Predsednik Borut Pahor je pokazal, ne glede na to, da je bil tudi komunist, kot vsi dozdajšnji predsedniki, da vendarle razume ves slovenski narod, da razume tudi probleme tistih, ki so bili v prejšnjem režimu prizadeti,“ je ocenil Juhant.

Da bo drugi krog bolj oster, je prepričan Kršinar. „Šarec se je zelo aktiviral tik ob sklepu volilne kampanje. Postal je bolj napadalen, tako da lahko to napadalnost pričakujemo tudi v tem drugem delu volilne kampanje.“ Kršinarja je presenetil rezultat Andreja Šiška. Ta je prejel več glasov kot Maja Makovec Brenčič, Suzana Lara Krause, Boris Popovič in Angelca Likovič. „Šiško je očitno dobil glasove tistih razočaranih volivcev, tistih, ki so proti vsem, predvsem pa proti aktualni politični eliti.“ Kršinar je bil kritičen do zelo nizkega rezultata kandidatke največje vladne stranke SMC Makovec Brenčičeve. „Stranka je na zadnjih parlamentarnih volitvah dobila 34 odstotkov, danes pa njena kandidatka dobi 1,7 odstotka glasov. To je katastrofa,“ je ugotavljal Kršinar.

Vabljeni k poslušanju celotnega volilnega programa.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...