Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:00

Ustrezna ustna higiena preprečuje raka ustne votline

0:00
0:00
dr. Aleksandra Križaj
Foto © ARO

"Ne podedujemo slabe zobne osnove, ampak slabo skrb za ustno zdravje."

Rak ustne votline ni tako redka oblika raka, kot se zdi na prvi pogled. Zato smo tokratno Svetovalnico posvetili tej temi, o kateri je spregovorila zobozdravnica in direktorica Klinike Križaj dr. Aleksandra Križaj.

Ko govorimo o raku ustne votline je najpogostejši ploščati celični karcinom, ki se pojavlja na vidnih mestih, na sluznicah. Prizadene ljudi, ki imajo nezdrave razvade, torej kajenje, uživanje alkohola in nezdrave prehrane. Po besedah naše sogovornice je vzrok za bolezen tudi slaba ustna higiena in dražeči faktorji v ustih (nepopravljeni zobje, ki imajo ostre robove).

Raka ustne votline najpogosteje odkrije zobozdravnik, zato Križajeva svetuje redne preglede. »Sami si težko pregledujemo strukture v ustih. Če bi bili sami odgovorni za to, bi spremembe odkrili pozneje ali celo prepozno. Ker bi take strukture razrasle v večje površine, ki niso več ozdravljive in povzročijo težje zdravljenje.« Sami smo lahko pozorni na spremembe na ustni sluznici, razjede, poškodbe, otekline, spremembe barve.

V pomoč pri odkrivanju bolezni so nove tehnologije, predvsem tiste, ki omogočajo boljšo diagnostiko. Nekaj stvari lahko vidimo s prostim očesom in s pomočjo lup. »Opravimo pa tudi rentgensko diagnostiko s sodobnimi 3D rentgeni, s katerimi vidimo bolj natančno in bolj v globino.« So pa laserji sicer bolj pomembni za zdravljenje bolezni, saj so hitrejši in zelo učinkoviti. Pri tem Križajeva opozarja, da so najpogostejša žarišča zobje, ki so lahko neposreden vzrok, da človek zboli. Zato je ključna ustrezna higiena ustne votline.

Ustrezna nega ustne votline

»Ne podedujemo slabe zobne osnove, ampak slabo skrb za ustno zdravje,« je v oddaji opozorila dr. Aleksandra Križaj. »Se gotovo razlikujemo, a ta faktor ne igra tako velike vloge, kot kultura navade, ki jo prinašamo od doma.« Ključna je temeljita ustna higiena, torej redno in pravilno umivanje zob in pa tudi hrana. »Najbolj škodljivi so enostavni sladkorji, ki povzročajo zobno gnilobo. Imamo pa na drugi strani hrano, ki preprečuje zobno gnilobo, to so maščobe, svinjska mast, kokosova maščoba in podobno.«

Več pa v posnetku oddaje, v katerem lahko prisluhnete vprašanjem poslušalcev: kakšni materiali se uporabljajo za implantant čeljusti (13.00), o težavah nošenja kovinske proteze (17.45), o razlikah plastične in kovinske proteze (20.30), ali je možno, da se razvije rak zaradi močnih udarcev (24.15), ali kovina proteze seva in škodi ščitnici (26.00).


Ne spreglejte: