Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 13:30

Svetovalnica: Beljenje debel za kasnejše spomladansko cvetenje

0:00
0:00
Sadovnjak v cvetju
Foto © KIS

V Svetovalnici "Veselje in zdravje našega vrta" smo se ustavili pri sadnem drevju. Naš gost je bil strokovnjak na tem področju, Matjaž Maležič, ki je tudi vodja Sadne drevesnice Studenec.

Zadnji dve leti za sadjarje nista bili najbolj ugodni, saj so zaradi pozebe ostali brez pridelka in prihodkov. Maležič pravi, da bodo večji pridelovalci preživeli le, če bo drugo leto normalni pridelek. »Drevje, ki ni rodilo, pa je letos bolj bujno raslo. Ni bilo konkurence pri hrani, vse je šlo v rast in v cvetne brste. Zato, če bodo vreme drugo leto normalno teklo, bo veliko cvetnega nastavka.«

Druga dilema, s katero se mnogi srečujejo je, ali so izbrali napačno sorto, da pride pozeba v času cvetenja. »Čas cvetenja je pomemben, če pride mraz v tem času, plodnica zmrzne in smo brez pridelka. Žal pa ne moremo predvideti, kdaj bo ta mraz.« Maležič pa ob tem pojasnjuje, da lahko z nekaterimi ukrepi pomagamo drevesom, da prej dozori les in drevesa spomladi kasneje odženejo.

Beljenje debel

Gre za urkep, ki se opravi jeseni. »Ta bela barva predvsem odbija sončne žarke, da se deblo manj ogreje in spomladi čim pozneje odženejo poganjki.« Med belež lahko dodamo tudi drobno mleto mivko, da odženemo zajce, ki verjetno ne mara mivke med zobmi. Pri mlajših drevesih, ko je lubje še gladko, se rado zgodi, da se belež olušči, zato je priporočljivo to spomladi obnoviti.

Vprašanjem poslušalk in poslušalcev prisluhnite v posnetku oddaje: mnenje o indijanski banani (10.45), obrezovanje aronije in o drenu (16.00), vplivi na rodnost češnje (19.00), zakaj se sušijo mlade vejice pri leski (21.45), odpadanje listov pri jablani (23.45), katera lega je najbolj ustrezna za kutino (26.00).


Ne spreglejte: