Ljubljana, petek, 20. oktober 2017, 06:45

Svetovalnica: Gobe, kokošja juha, cvrtje brez drobtin

s. Nikolina
Foto © Izidor Šček

"Vprašanja pošljite na kuhajmo@ognjisce.si"

Audio posnetki:
%s1 / %s2

Gobja sezona je v polnem teku, tako se na mizi skoraj vsak dan znajdejo tudi gobje jedi. Tudi o njih smo govorili v današnji Svetovalnici, ko je gostovala sestra Nikolina.

Kako dolgo so užitne zmrznjene gobe?
»Če so dobro shranjene in pakirane, predvsem če so vakuumsko pakirane, jih lahko mirne vesti uporabimo še dolgo. Zavržemo jih le, če opazimo kakšne spremembe.«

Blanširati ali vakuumsko pakirati gobe?
»Če imate čas, jih blanširajte, če ga ni, jih narežite, vakuumsko pakirajte in dajte v skrinjo. Oboje je pravilno.«

Kremna gobova juha
»Gobe narežemo in skuhamo v vreli vodi, dodamo lovorjev list, česen in solimo. Posebej pripravimo 3 žlice kisle smetane, prilijemo malo vode in dodamo žlico ajdove moke. Vse prilijemo v juho in pustimo 6 minut da vre, da se moka skuha in je primerno gosta. Po okusu solimo, namesto moke pa lahko uporabimo tudi krompir.«

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v posnetku: o kuhanju suhega fižola (2.30), kako nadomestimo jajca in mleko (4.00), recept za dobro kokošjo juho (7.00), cvrtje brez drobtin (14.00), vpliv polne lune na vzhajano testo (19.45), nasvet o peki kruha (22.00), zakaj pride do trdega biskvita (27.45).


Ne spreglejte: