Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Soria Natural - Naravna medicina

Slovenija | 07.10.2017, 20:04 Nataša Ličen

Svet v zadnjih dneh budno opazuje dogajanje ob katalonskem osamosvajanju. Ob tem lahko hitro prezremo ostale zgodbe, ki jih prav tako pišejo tamkajšnji ljudje. Med temi je izjemna in navdušujoča zgodba Antonia Estebana iz Sorie v Španiji, kjer že več desetletij vodi podjetje Soria Natural za proizvodnjo izdelkov iz zdravilnih rastlin. 

Zgodba Antonia Estebana

Njegov oče je bil velik poznavalec in ljubitelj zdravilnih rastlin. Navdušenje je prenesel na sina, hodila sta na dolge sprehode in nabirala zdravilne rastline. Vztrajno in potrpežljivo se je učil o zdravilnih in blagodejnih učinkih zeli, o pripravi ekstraktov in napitkov. Kmalu je njuna domača lekarna postala znana v širši okolici. Številni so jo izbrali za izhod iz težav z zdravjem. Leta 1988 je iz skromne podjetniške ideje, sredi dišečih travnikov, počasi nastajalo podjetje za pridelavo, obdelavo in predelavo zdravilnih rastlin. Začetki niso bili enostavni. Zakonodaja je na področju izdelkov iz zeliščnih rastlin stroga, pred objavo rezultatov je treba opraviti številne klinične raziskave in analize, imeti več objav v strokovnih publikacijah in podobno. Vse to zahteva vrtoglave finančne izdatke, ki si jih mnogi težko privoščijo. Zato tovrstno znanje in nova dognanja počasneje prihajajo med ljudi.

Antonio Esteban
Antonio Esteban © sorianatural

Pred tridesetimi leti javnost še ni bila osveščena o škodljivosti prekomerne uporabe sintetičnih zdravil in uživanju hrane, pridelane s pomočjo umetnih gnojil in genskih posegov. Potreba po naravnih izdelkih še ni bila samoumevna, kot to vse bolj postaja danes. Ko smo ob srečanju Antonia Estebana vprašali, kaj ga žene naprej, da vztraja, je odgovoril preprosto: »Vera, treba je zaupati.«

Izdelek Sorie Natural
Izdelek Sorie Natural © sorianatural

Zaupajo naravi

Slovenci močno zaupamo naravi. Tudi pri nas je zeliščarstvo precej razširjeno, mnogi se za boljše počutje, v preventivo ali že v zgodnjih fazah kurative, zatekajo k pomoči iz narave. Podobna načela vodijo tudi delovanje podjetja Soria Natural, pogum, zaupanje in spoštovanje narave, vse v želji uresničevanja poslanstva – pomagati ljudem. V njihovem delu se kaže sprotna želja po novih znanjih, po strokovnosti in izpopolnjevanju v koraku z novimi dognanji njihovih raziskovalcev na eni strani, ter na drugi po združevanju tradicije in ohranjanju bogatega vedenja o zdravilnih rastlinah, ki se prenaša iz roda v rod.

Raziskovalno delo v laboratorijih
Raziskovalno delo v laboratorijih © sorianatural

Ekološka polja, kjer vzgajajo zelišča in ostale zdravilne rastline

V podjetju Soria Natural, ki z vrhunskimi zmogljivostmi obsega petindvajset tisoč kvadratnih metrov površin, večino zdravilnih rastlin vzgojijo na svojih ekoloških poljih. Razsprostirajo se na več kot 480 hektarih ob izviru reke Duero, na nadmorski višini 1200 metrov, kar rastlinam, zaradi velikih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo ostrega celinskega podnebja, omogoča razvoj visokih vrednosti aktivnih učinkovin. Rastlino spremljajo vse od začetka rasti do končnih postopkov, vseskozi s sodobnimi metodami beležijo kakovost in s tem, v sodelovanju z laboratorijem in oddelkom za nadzor kakovosti, zagotavljajo maksimalno učinkovitost izdelkov. Med prednostmi njihovega dela so doseženi strogi standardi in številni certifikati o ekološki pridelavi surovin.

Priljubljeni naravni ekstrakti
Priljubljeni naravni ekstrakti © sorianatural

Vodilni na področju naravne medicine v Evropi

V podjetju Soria Natural imajo enega najsodobnejših razvojnih, raziskovalnih in inovativnih centrov. Pet odstotkov letnega prometa namenijo raziskavam, novim načinom uporabe zdravilnih rastlin in tudi razvoju novih proizvodov. Posvečajo se odkrivanju novih učinkovin zdravilnih rastlin in njihovim blagodejnim učinkovinam na organizem. Ena od njihovih analitičnih metod je postala uradna v evropski farmakopeji. Saj, kot pravi direktor Antonio Esteban, brez izboljšav lahko hitro zapremo svoja vrata. 

Inovacija počasnega sproščanja v telo
Inovacija počasnega sproščanja v telo © s

Njihovi izdelki so stoodstotno naravni in učinkoviti. Zahvaljujoč njihovi znanstveno raziskovalni ekipi, ki je razvila posebni način ekstrakcije, zagotavljajo najboljši izkoristek aktivnih snovi rastlin z zdravilnimi učinkovinami. Vrsto let sodelujejo z več bolnišnicami in raziskovalnimi programi ter centri, med katerimi je tudi Center za raziskave raka v Salamanci. Izdelki Soria Natural so na voljo tudi v Sloveniji. Mnogi poznate njihove kapljice iz zdravilnih rastlin, so brez alkohola in konzervansov ter preproste za jemanje. Njihove kapljice so zaradi liofilizacije in posebne tekočine do 25-krat učinkovitejše od ostalih, pripravljenih na tradicionalne načine. V zadnjem letu dni so na voljo tudi posebne kapsule, ki postopno sproščajo aktivne snovi. Na spletni strani www.soria-natural.si so objavljeni nasveti naravne medicine za različne vsakodnevne težave. 

Znak podjetja Soria Natural
Znak podjetja Soria Natural © sorianatural

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...