Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:53

Najboljši krompir je kuhan

Ste vedeli, da lahko pecilni prašek nadomestite s sodo bikarbono? Kako preprečiti, da bi potica in kruh med peko na vrhu popokala? Kakšen mladi krompir je najboljši - kuhan ali pečen? Naš brbončice bi rekle drugi, a sestra Nikolina je povedala, da prvi.


VIDEO: Biserna maša msgr. Franca Boleta

Msgr. Franc Bole, direktor Radia Ognjišče, je v koprski stolnici dopoldne praznoval biserni jubilej, 60 let mašništva. Ob njem je somaševalo 12 duhovnikov, ki so z njim tesno sodelovali v duhovniški službi in na medijskem področju. Koprski škof Jurij Bizjak je v nagovoru povzel njegovo življenje in delo ter poudaril, da msgr. Boleta vseskozi vodi Gospodov Duh z vsemi svojimi sedmerimi darovi.


Kaj lahko storimo za Slovence po svetu?

Prejšnjo nedeljo smo se pri mašah spomnili na naše rojake, ki živijo po svetu. Tudi zato smo zadnji »Pogovor o« namenili skrbi države Slovenije in Cerkve za naše izseljence. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter in dolgoletni izseljenski duhovnik p. Ciril Božič sta predstavila svoja prva srečanja z izseljenci, delo, ki ga opravljata, svoj pogled na aktualna vprašanja, ki jih zadevajo in tudi, kaj mi lahko storimo za tiste, ki živijo daleč od domovine.


AUDIO: Zapleteni svet

Mladi iz štiridesetih držav, med njimi tudi iz Slovenije, so na svetovnem tekmovanju v Maleziji preizkušali svoje znanje angleščine. Dijaki celjske gimnazije so dosegli zavidljive rezultate.


Izšlo je julijsko Ognjišče

Poletje ni samo čas dopustov in počitnic, ampak tudi priložnost za duhovno okrepitev in obogatitev. Zato v mesečniku Ognjišče preberite pogovor z ilustratorjem Marjanom Mančkom, v prilogi pa o svetnikih, ki so med nami. V Mladinski prilogi pišejo o športnem plezanju, na straneh za zdravje pa o boreliozi. Pri Ognjišču so pripravili tudi 'poletno branje' in novo revijo Indijanček.


Z delom do dostojnega življenja: Upanje za družine, otroke in mlade!

Slovenska karitas je pripravila že deveto tradicionalno srečanje vseh darovalcev, ki darujejo mesečni dar za najrevnejše družine sveta. S tem omogočajo delo in dostojno življenje že približno 300 revnim družinam na misijonih v Afriki, 14. v Albaniji ter 11. družinam na Šrilanki. Poleg tega dobrotniki s tem darom pripomorejo tudi k delu zdravnika in medicinske sestre ter treh pedagoških delavcev na misijonih v Afriki. O tej pomoči, h kateri vabijo tudi nove dobrotnike, sta spregovorili sestra Bogdana Kavčič, ki trenutno deluje v Burundiju in sestra Vida Gerkman, ki od leta 2013 deluje Albaniji.


Naš gost: Novomašniki, 3. del

Kako se novomašniki veselijo dela na župniji, katero področje delovanja jim je najbolj blizu, kaj pa menijo o spremljanju družin z otroki od krsta do obhajila - to so nam med drugim v tretji oddaji Naš gost z letošnjimi novomašniki povedali p. Vladimir Rufin Predikaka, Gašper Naglost, Benjamin Bevc, Janez Barborič, Tomaž Kunaver in Peter Kočevar.


Sklepno pismo z radijskih počitnic: Prijatelji so dar!

Naše počitnice, 16. po vrsti, so prišle h koncu. Tudi predzadnji dan smo se, tako kot vsak drug, najprej zbrali ob Gospodovi mizi. Sveta Ema Krška je bila v ospredju razmišljanja. Vse nas vabi, da bi pomagali revežem na duši in na telesu ter, da bi bili iskreni prijatelji do vseh. S sklepno sveto mašo v Udbimi, kraju hrvaških mučencev pa smo sklenili naše popotovanje.


Tudi sleng mladih je slovenščina

V Mladoskop smo v tednu, ko praznujemo Dan državnosti, povabili raziskovalca pri pripravi Slovarja slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja, vodjo Sekcije za zgodovino slovenskega jezika in raziskovalnega programa, namestnika predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki se pri svojem raziskovalnem delu ukvarja z zgodovino slovničarstva in misli o jeziku ter nekaterimi drugimi s tem povezanimi vprašanji, avtorja novih slovnic za osnovne in srednje šole, jezikovnega očeta odmevnega brezplačnega slovarskega portala Fran, tudi znanstvenega svetnika in izrednega profesorja dr. Kozmo Ahačiča.


Pot domov skozi Udbino

Ostalo nam je še sklepno dejanje šestnajstih radijskih počitnic, slovo od Trogirja in pot domov. Dan se je začel povsem običajno, a po zajtrku je treba odnesti kovčke do avtobusov in oddali ključe. Še pogled na Trogirski zaliv, ki smo ga v minulih dneh večkrat opazovali na poti na avtocesto Dalmatino ali z nje proti hotelu in panoramska slika, ki se nam je vtisnila v spomin in srce, bo pustila prostor novim vtisom.


Novejše novice | Starejše novice