Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 16:41

Goljuf, ki s predstavljanjem za sodelavca Radia Ognjišče išče po Ljubljani denar, ni sodelavec Radia Ognjišče

Radio Ognjišče
Foto © ARO

Več poslušalcev nas je obvestilo, da se na območju Ljubljane spet potika goljuf, ki pripoveduje lažno zgodbo in od sočutnih ljudi izvablja denar. Predstavlja se kot sodelavec Radia Ognjišče in doda zgodbo, s katero skuša prepričati žrtve, da mu posodijo določeno vsoto. Na Radiu Ognjišče vas za konkretne primere opozarjamo, da gre za goljufe, ki izrabljajo ime radia in imena sodelavcev in da temu ne nasedate.

Moški običajno pove, da mu je pajek odpeljal avto, v katerem ima vse dokumente, denar in telefon in prosi za denar, da bi se lahko odpeljal po avto. Od darovalca poleg denarja vzame tudi telefonsko številko in naslov ter obljubi, da ga bo takoj vrnil. Nataša Pučko s policijske uprave Ljubljana je povedala, da je v takem primeru potrebno ravnati samozaščino in pojasnila: "Preudarno premislimo, zakaj potrebujejo pomoč in ali mu lahko pomagamo na kak drug način. V omenjenem primeru mu mogoče ponudimo klic v njegovem imenu do njegovih svojcev, znancev, ki bi lahko obvestil, da mu prinesejo denar in jim v tem primeru pomagajo." Če se posameznik odloči, da bo kljub temu dal denar prosilcu, pa Nataša Pučko pravi, "da je pomembno, da od te osebe pridobi podatke na kak način bo denar vrnil, kje, kdaj, kako se bosta slišala in podobne podatke, ki jih v primeru, če se izkaže, da je goljufija, lahko potem posreduje policiji, ko se odloči za prijavo takšnega dogodka".

Policiji pri iskanju goljufa lahko koristijo številni podatki, zato Nataša Pučko oškodovancem še svetuje: "Pomembno je, da si zapomnijo videz te osebe, kje je bil ta dogodek,... takšna območja so pokrita tudi z videonadzorom in je na tak način možno pridobiti tudi videz te osebe." Seveda je pomembna tudi vsota, ki so jo dali prosilcu, kakšna je bila komunikaciji in druge podrobnosti. Ti nasveti veljajo tudi za vse druge primere, ko nekdo pristopi do vas in prosi za denarno pomoč.


Ne spreglejte: