Ljubljana, petek, 20. oktober 2017, 06:48

Gibanje je kot dihanje

Športna dejavnost je primarna potreba, ki omogoča kakovost življenja. Šport ni izbira, ampak je način življenja. Tako, kot si vsak dan vzamemo čas za spanje, za hrano in delo, tako bi se morali vsakodnevno posvečati tudi rekreacijskemu gibanju. Vsaj deset odstotkov dnevnega časa bi morali nameniti športni dejavnosti za vitalnost telesnih funkcij in dobro počutje. Vsaj uro ali dve vadbe na dan, ob kateri se vsaj rahlo zadihamo, zagotavlja zdrav telesni razvoj in omogoča toliko energije, da tudi po delovnem obdobju lahko kakovostno preživimo še prosti čas.


23. Gala koncert Radia Ognjišče bo v znamenju tamburic in odličnih vokalistov

Tradicionalni Gala koncert Radia Ognjišče, ki ga prirejamo ob obletnici začetka oddajanja (28. 11. 1994), bo letos v nedeljo, 19. novembra, ob 15. in 19. uri.Tudi tokrat bo program nekaj posebnega, saj bo spremljevalni orkester vseh 18 izvajalcev Tamburaški orkester KUD Dobreč iz Dragatuša, ki prav letos slavi 20 let svojega dela.


AVDIO in FOTO: Soočili smo predsedniške kandidatke in kandidate

Tudi na Radiu Ognjišče smo pred predsedniškimi volitvami pripravili soočenje kandidatk in kandidatov za najvišjo politično funkcijo v državi. Odgovarjali so na vprašanja z različnih področij, med drugim nas je zanimalo, kako razumejo pristojnosti predsednika države, kako vidijo njegovo sodelovanje z vlado, civilno družbo in lokalnimi skupnostmi, kakšen je njihov pogled na nekatere aktualne zunanjepolitične in mednarodne teme, zaupali so nam, ali so dobrodelni in kako bi spodbujali domoljubje.


Svetovalnica: Ustrezna ustna higiena preprečuje raka ustne votline

Rak ustne votline ni tako redka oblika raka, kot se zdi na prvi pogled. Zato smo tokratno Svetovalnico posvetili tej temi, o kateri je spregovorila zobozdravnica in direktorica Klinike Križaj dr. Aleksandra Križaj.


AVDIO: Predsedniški kandidati o splavu

Deveterica kandidatov in kandidatk ima pri določenih temah zelo podobna stališča, pri vprašanjih vrednot in moralnega kompasa pa se vendarle opazijo razlike. Vprašali smo jih, ali so si pripravljeni prizadevati za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.


Svetovalnica: Invazivne vrste ne spijo

O invazivnih tujerodnih rastlinah smo govorili v tokratni Svetovalnici. V zadnjem času jih je res veliko, a brez resnega odgovora se ne moremo spopasti z njimi. Kateri ukrepi so potrebni za učinkovit boj, smo povprašali Jano Kus Veenvliet iz Zavoda Simbiozis.


Etiopija kliče: "Hvala, Slovenija!"

V teh dneh sta na obisku v Sloveniji salezijanski inšpektor v Etiopiji Estephanos Gebremeskel in vodja misijonske pisarne v Adis Abebi italijanski misijonar Cesare Bullo. S salezijancem Jožetom Andolškom se srečujeta z botri, mnogimi prostovoljci, ki so povezani z Etiopijo in mnogimi, ki čutijo vez z misijonskimi deželami. Danes sta obiskala tudi Radio Ognjišče in se poslušalcem zahvalila za dobroto in darove, ki prihajajo v Gambelo.


Svetovalnica: Milijon in pol prostih delovnih mest širom Evrope

V tokratni Svetovalnici smo govorili o možnostih zaposlitve v tujini. Aktualne razmere je predstavila Mateja Grajzer iz Evropskega portala za zaposlitveno mobilnost – omrežje Eures.


Žena mora najprej znati poskrbeti zase!

V zadnjih dvajsetih letih se je veliko spremenilo, veliko na bolje, žal pa zadnje čase situacija, kakršna je, spreminja stvari tudi na slabše. Ženske so se v tem času izobrazile, postavile na svoje noge, pridobile na samozavesti, v pogledu na dvaindvajsetletnico letnico razglasitve 15. oktobra za Svetovni dan kmetic pravi Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije.


Občutek, da nič ne pomenimo, je ena od najbolj destruktivnih sil v ljudeh

Zelo je pomembno, kaj spuščamo med ljudi. Težko bomo konstruktivni, če v sebi nismo pomirjeni in zadovoljni. Vsi delujemo v želji dobiti več. Ljudje, ki se silijo biti dobri, ne razumejo, kaj je resnično dobro. Odnose rušijo v sebi žalostni, obupani in nesrečni. Kaj lahko naredimo za celjenje starih ran, boljše odnose, za več resničnosti med nami? O tem smo se pogovarjali v drugem oktobrskem sobotnem dopoldnevu, ko smo v oddajo »Za življenje, za danes in jutri« povabiliAlenko Rebula, psihologinjo, pesnico in pisateljico.


Novejše novice | Starejše novice