Ljubljana, nedelja, 23. september 2018, 02:38

Moto katehetov: »Naj stane karkoli, nebesa morajo biti naša«

Za mnoge otroke se je poleg šolskega začelo tudi veroučno leto. Kaj verouk pomeni za otroka in kaj za njegove starše? Je to le ena izmed dodatnih obšolskih dejavnosti ali kaj več? Je treba pisati teste ali se pri tem prepustiti kako drugače? Na vsa ta vprašanja je v Svetovalnici odgovoril župnik iz Preske pri Medvodah Jure Koželj.


Inovativni kmet Matic Vizjak: Idej mi ne zmanjka. Vse, kar delam, delam z veseljem

Matic Vizjak je najinovativnejši kmet lanskega leta. Spoznali smo ga na sejemskem dogajanju v Gornji Radgoni. Navdušil je z jasno mislijo in z besedo brez dlake na jeziku. Matic piše uspešno zgodbo mladega prevzemnika kmetije, pred tem se je ukvarjal z vrsto različnih poklicev, bil celo na tovorni ladji, delal v hotelirstvu, veliko potoval, a se po spletu okoliščin vrnil na domačo kmetijo.


"Naj prvo zvonjenje oznanja mir« - Zvonjenje zvonov po vsej Evropi

V Evropi že več kot tisoč let zvonjenje zvonov zaznamuje čas za delo, za počitek in za molitev. Zvonovi so od nekdaj slišno opominjali na red v verskem in posvetnem življenju. Po vsej Evropi lahko danes slišimo na milijone zvonov. Zvonovi v cerkvenih zvonikih, v mestnih hišah, na pokopališčih in drugih spominskih območjih edinstveno predstavljajo bistvene evropske vrednote tako, da so te ne le vidne, temveč tudi slišne.


Oče oškodovanke v primeru Klopčič: »Če potrebuješ denar, je Cerkev pravi naslov za to.«

Spolne zlorabe so zločin, kot je že večkrat poudaril papež Frančišek. Zanje morajo odgovarjati vsi, ki te zločine zagrešijo ali prikrivajo. Žal pa se je tudi v Sloveniji že zgodilo, da je kdo (iz njemu lastnih razlogov) koga lažno obtožil.


AVDIO: Ustavni sodnik Jaklič o novi koalicijski pogodbi ter primeru Novič

Z ustavnim sodnikom DDr. Klemenom Jakličem smo se v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« pogovarjali o spoštovanju odločb ustavnega sodišča, na kratko je pokomentiral novo izvoljeno vlado oz. njeno koalicijsko pogodbo, izpustitev Milka Noviča na prostost ter dve odločbi ustavnega sodišča. Prva govori o razveljavitvi 57. člena zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, druga pa o preiskavi v pisarni poslanca v državnem zboru. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.


Globine: Molitev »Oče naš« je izziv za vsakega, ki jo premišljeno izreka

Znova smo se poglobili v molitev Oče naš, ki je nabor Jezusovih naukov o molitvi in je izziv za vsakega, ki jo premišljeno izreka. V oddaji Globine je bil z nami duhovnik p. Damjan Ristič.


Jule Lenassi: Vedno je treba strmeti za resnico

Jule Lenassi je upokojeni novinar, publicist, evropsko priznani turistični delavec in radijski človek, saj je bil med prvimi ustvarjalci radia Koper, tudi dolgoletni dopisnik za Primorsko. K pogovoru smo ga povabili tudi ob današnjem državnem prazniku priklučitve Primorske matični domovini.


AUDIO in FOTO: Utrip Stične mladih 2018

Mladi iz vse Slovenije so bili danes zbrani v Stični. Tam je potekal že 37. praznik mladostne vere. Organizatorji so za udeležence pripravili izjemno raznolik in bogat program. Več kot 6000 mladih je sodelovalo pri sveti maši, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar in naglasil pomen srečanja z Bogom in z drugimi udeleženci.


Kapital načrtno spreminja osebnostno strukturo naših otrok

Še nobena civilizacija ni posegla v zibelko. Naša je. Več kot polovica otrok prosti čas danes žal preživi v virtualnem svetu. Gre za civilizacijski problem. Ko v svojem življenju otroci in mladostniki začutijo določene pomanjkljivosti, poiščejo v virtualnem svetu ravno to, kar jim v realnem manjka, poiščejo vlogo v internetnih vsebinah in jo igrajo. Mnogo mladih je danes prepričanih, da je virtualno bolj realno kot realnost.


37. Stična to soboto. »Ne boj se!« Pridi.

V Stični se bo to soboto, 15. septembra, spet zgodilo. Vseslovensko srečanje verne mladine in vseh, ki so dobre volje, pripravljeni na nepozabno srečanje in povezovanje na Stični mladih. »Ne boj se!«(Lk 1,30) Vsebina Stične mladih vsako leto temelji na papeževi poslanici mladim. Letošnje vsebinske poudarke so ob sodelovanju teologov in odgovornih za mladinsko pastoralo, pripravili mladi za mlade.


Novejše novice | Starejše novice