Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Caruane Galizie ni več, zdaj lahko pokličete nas!

Svet | 22.10.2017, 05:09 Tone Gorjup

V prestolnici Malte Valletti je za danes napovedan shod v podporo svobodi govora, pravici in državi brez korupcije, ki ga pripravljajo organizacije civilne družbe. Svojo prisotnost so napovedale tudi politične stranke. Vzrok zanj je smrt blogerke in komentatorke Daphne Caruane Galizie, ki je umrla minuli ponedeljek ob eksploziji bombe, podtaknjene v njen avto. Po oceni strokovnjakov je bil to eden najbolj profesionalno izvedenih napadov v zadnjih desetletjih na Malti. Njena smrt je po besedah Fr. Joa Borga za novinarje, ki si prizadevajo za iskanje resnice, nova obveza, da tega ne opustijo.

Le slabe tri kilometre od kraja umora Daphne Caruane Galizie smo se v okraju Mosa dan pozneje zbrali predstavniki Evropske konference krščanskih radijskih postaj. Naš gostitelj, voditelj Medijskega centra oziroma radia RTK Fr. Joe Borg, je v uvodnem delu srečanja dejal, da je njena smrti v spodbudo in opomin pri našem delu. Odgovor na njen umor je v novinarskem smislu v tem, da ostaneš zvesti resnici, iščeš naprej in opozarjaš na to, kar ni prav. Povedal je, kako so v njegovi radijski ekipi v trenutku spremeniti načrt programa in v živo spremljali dogajanje po umoru novinarke, ki je razkrivala grehe oblastnikov, pa tudi opozicije. Kot je pozneje za Radio Ognjišče povedal Fr. Joe Borg, je bila Daphne Caruana Galizia po izboru časopisa Malta Independent razglašena za najboljšo novinarko v državi. Uveljavila se je s svojim blogom in komentarji; objavila je vsaj en ali več zapisov na dan. V zadnjih letih je razkrila nekatere največje korupcijske afere v državi, ki so jih zagrešili politiki na oblasti ali kriminalci. Bila je priljubljena, pokončna in vztrajna, zato so ji mnogi zaupali in ji razkrili marsikaj. Kot taka je bila trn v peti oblastnikom z nečednimi posli.

Fr. Joe Borg
Fr. Joe Borg © Tone Gorjup

Smrt je pretresla vse prebivalce Malte in odprla vrsto vprašanj. Prvi večer se je v Valletti zbrala velika množica in se poklonila njenemu spominu. Oglasil se je tudi predsednik vlade Joseph Muscat in obsodil napad na novinarko. Med drugi je dejal: "Vsi veste, da je bila Caruana Galizia moja ostra kritičarka na politični in osebni ravni, a kakor koli, nihče ne more upravičiti tega barbarskega dejanja.“ Zatrdil je, da ne bo počival, dokler ne bodo ujeli storilcev. Včeraj je celo ponudil nagrado milijon evrov tistemu, ki bi pomagal pri razkritju njenega umora. Po drugi strani je policija, ki tesno sodeluje s sedanjo laburistično vlado, do četrtka odlašala s tiskovno konferenco, na kateri naj bi predstavila dosedanji potek kriminalistične preiskave. Na njej je vodja policije dejal le, da bi podrobnejša pojasnila o zadevi ogrozila njihovo nadaljne delo. Javnosti tudi ni znano, kdo vodi preiskvo. Med prebivalci Malte medtem še naprej odmeva zapis enega izmed višjih policistov, ki je odobraval njen umor češ, čas je že bil, da so jo pospravili. Mnogi se sprašujejo, zakaj so posmrtni ostanki žrtve ostali na polju ob cesti blizu njenega doma kar 24 ur. Že od ponedeljka se nadaljuje svojevrstna medijska blokada.

Daphne Caruana Galizia je raziskovala korupcijo zlasti v vladajoči delavski oziroma socialistični stranki. Panamski dokumenti so namreč razkrili, da je imel v davčni oazi v tej državi denar naložen politični vrh Malte: sam predsednik in njegova žena ter še dva ministra oziroma predstavnika vlade. Omenjena stranka je bila na oblasti tudi v sedemdesetih letih, ko so s pomočjo policije utišali vsakega, ki je imel karkoli proti vladajoči eliti. Še danes odmeva požig stavbe, v kateri je imel svoj sedež časopis Times of Malta. Oktobra 1979 je pogorela do tal. Napad, znan pod imenom 'Black Monday' - 'črni ponedeljek', verjetno ni naključno povezan z novinarko, saj je bila umorjena na obletnico utišanja časopisa, Tako bo minuli ponedeljek nov 'Black Monday', po oceni nekaterih v režiji istih sil kot pred desetletji.

The Times of Malta
The Times of Malta © Tone Gorjup

Po napadu na Daphne Caruano Galizio se je oglasil njen sin Matej, prav tako novinar. Med drugim je zapisal: „Mojo mater so ubili, ker je stopila med zakon in tiste ki so ga kršili. Tarča pa je bila predvsem zato, ker je bila edina, ki si je to upala.“ Medijski voditelji na Malti so se sicer zavezali, da bodo nadaljevali njeno delo. Fr Joe Borg je za Radio Ognjišče dejal, da je pravi odgovor na njeno nasilno smrt: ostati glasen, raziskovati naprej in še več objavljati. „Moramo povedati ljudem, ki so na oblasti in se pri tem nenehno zatekajo h korupciji, da ne bomo odnehali, da ne bomo tiho.“ Na javnem shodu novinarjev pa je v imenu svojega medija dejal: „Daphne Caruana je mrtva, če imate kakšne informacije o korupciji ali drugih nečednih poslih, zdaj lahko pokličete nas!“

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.