Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pokrajina Katalonija v Španiji (foto: Wikipedia)
Pokrajina Katalonija v Španiji

Španska vlada v postopek za uporabo 155. člena ustave

Svet | 19.10.2017, 13:22 Petra Stopar

Madrid uresničuje svoje grožnje zoper Katalonijo in bo pojutrišnjem sprožil 155. člen ustave. S tem bo gospodarsko najmočnejši španski regiji, ki se nagiba k osamosvojiti, odvzel avtonomijo. To so v španski vladi napovedali potem, ko je katalonski premier Carles Puigdemont sporočil, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov zoper Barcelono uradno razglasil neodvisnost. Zanjo se je na referendumu izreklo več kot 90 odstotkov Kataloncev, a je bilo glasovanje po navedbah španskih oblasti protiustavno.

Puigdemont je s pismom odgovoril na ultimat španske vlade, da se danes do 10. ure izjasni o razglasitvi neodvisnosti in prekine morebiten proces odcepitve. »Če bo vlada še naprej preprečevala dialog in nadaljevala represijo, bi lahko katalonski parlament, če se mu bo to zdelo primerno, glasoval o uradni razglasitvi neodvisnosti. Te 10. oktobra še ni izglasoval,« je zapisal Puigdemont in vnovič izrazil pripravljenost na dialog.

Vlada v Madridu je potrdila prejem pisma, v katerem je po lastnih navedbah razbrala negativen odgovor Puigdemonta na svoje zahteve. V odgovor je sporočila, da bo nadaljevala s postopki v skladu s 155. členom španske ustave za vnovično vzpostavitev zakonitosti v samovladi Katalonije.

»Vladni ministri se bodo na izredni seji sestali v soboto, ko naj bi potrjevali konkretne ukrepe, ki so namenjeni zaščiti interesov Špancev, vključno interesov vseh prebivalcev Katalonije, in vnovični vzpostavitvi ustavnega reda. Vlada se zahvaljuje za podporo vsem političnim skupinam, s katerimi je v preteklih tednih usklajevala enoten odgovor na vprašanje separatizma,« je medijem sporočil tiskovni predstavnik Mendez de Vigo.

Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ni bil še nikoli uporabljen, vladi dovoljuje sprejem nujnih ukrepov, da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje njenih obveznosti. Vlada bi denimo lahko odstavila katalonsko vlado in razpustila parlament ter razpisala nove regionalne volitve. Čeprav je trenuten ton zelo zaostren, francoska tiskovna agencija ocenjuje, da imata strani za morebitno dogovarjanje na voljo še dva dni. Katalonski časnik La Vanguardia opozarja na zgodovinsko odgovornost Puigdemonta in ga poziva, naj sprejme ponudbo španske vlade in v Kataloniji skliče predčasne regionalne volitve.

Španski premier Mariano Rajoy sicer ne more sam sprožiti omenjenega člena. Zeleno luč mora dati zgornji dom španskega parlamenta, v katerem ima Rajoyjeva Ljudska stranka večino. Celoten postopek naj bi trajal od treh, pa tudi do deset dni, ocenjujejo poznavalci.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...