Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 10:50

Odzivi slovenske manjšine na izide parlamentarnih volitev v Avstriji

Dvojezični napis v Pliberku
Foto © Matjaž Merljak

Na izid predčasnih parlamentarnih volitev v Avstriji, na katerih je slavila ljudska stranka, so se odzvali predstavniki naše narodne skupnosti pri severnih sosedih. Od nove vlade na Dunaju pričakujejo, da se bo lotila tudi odprtih vprašanj, povezanih z manjšinami v državi. Ocenjujejo tudi, da se razmere za tam živeče Slovence ne bodo bistveno poslabšale.

"Mislim, da je treba, da naši možje in žene takoj stopijo skupaj ter oblikujejo želje," je v pogovoru za naš radio poudaril nekdanji član dunajskega parlamenta Karl Smolle, saj je slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem doživela že vse vrste vlad. Kot je dodal, se bo morala prilagoditi tudi zdajšnjim razmeram. "Tu ne gre toliko za vprašanje, kdo je na vrhu," je prepričan Smolle.

"Zelo jasno bomo na novo vlado naslovili naše zahteve, ne takrat, ko bo že sestavila program, ampak takoj. Ne glede na sestavo vlade mora v manjšinski zakonodaji priti do sprememb," je za slovensko uredništvo ORF pojasnil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik. Napovedal je tudi, da bo kot predsednik Sosveta za slovensko narodno skupnost ob ustanovni seji dunajskega parlamenta nagovoril vse stranke. Po njegovem ni pomembno, ali bo sodelovanje z novo oblastjo lažje ali težje, ampak ali bo imela posluh za vse manjšine v Avstriji in ali bo na tem področju stvari premaknila v pravo smer.

"Ne pričakujem pretresov. Ne predstavljam si, da bi lahko prišlo do velikih reform," je za slovensko uredništvo ORF menil predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm.

"Vsaka nova vlada na Dunaju je vlada, ki za Slovence nima preveč časa," je ocenil predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko. Vseeno je vesel, da se je končala era Josefa Ostermayerja. "Dal je slabo rešitev za krajevne napise, ki smo jo sicer že vsi podpisali, saj smo dobili velike obljube, a jih ni držal. Omenil bi glasbeno šolo, ki je izgubila polovico učencev. Prav tako še ni novega zakona, ki ga je obljubil za narodnostne skupnosti."


Ne spreglejte: