Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:00

Evropski parlament začel preiskovati pomanjkljivosti v boju proti terorizmu

0:00
0:00
Terorizem
Foto © https://pixabay.com/

Evropski parlament želi preiskati pomanjkljivosti v boju proti terorizmu v Evropski uniji. Zato je ustanovil poseben odbor, ki ga sestavlja 30 članov. Med njimi je tudi evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver, ki pravi, da gre za lepo priznanje slovenski delegaciji znotraj te politične skupine.

Novo delovno telo Evropskega parlamenta bo ocenilo teroristično grožnjo na stari celini, preučilo pomanjkljivosti v protiterorističnem ukrepanju povezave in pripravilo priporočila za izboljšanje. Prav tako se bo osredotočilo na pomanjkljivosti pri izmenjavi informacij pravosodnih organov, organov kazenskega pregona in obveščevalnih služb med članicami. "Ukvarjali se bomo tudi s povsem konkretnimi vprašanji, na primer kako stopiti na prste tistim, ki financirajo teroristično dejavnost. Tudi tovrstna mreža je ključna v boju proti terorizmu," je za naš radio povedal Zver. Prepričan je, da Evropa ima potencial za boj proti terorizmu, le ustrezno se mora organizirati. "Nujno bo poenotiti nekatere službe. Ni dovolj zgolj svobodna kordinacija aktivnosti med državami, kar poznamo zdaj. V prihodnjih letih bomo morali storiti korak naprej, a zavedam se, da bo to težko, saj predvsem velike države ljubosumno skrivajo nekatere obveščevalne podatke in so skeptične do tega."

Odbor za preiskavo pomanjkljivosti v boju proti terorizmu ima enoletni mandat. Zver upa, da ga bodo podaljšali. "Mislim, da bi to lahko bilo stalno telo Evropskega parlamenta. Izvrševalo bi nenehen pritisk na vse ustrezne agencije, ki jih Evropa ima," je še poudaril.


Ne spreglejte: