Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 10:38

Dodelitev Nobelove nagrade za mir kampanji Ican odsev časa

Nobelova nagrada za mir.
Foto © nobel.prize

Nedavni teden objav Nobelovih nagrajencev je sklenila razglasitev letošnjega prejemnika tega priznanja za ekonomijo. Marsikoga je začudilo, da je šlo v roke ameriškemu znanstveniku Richardu H. Thalerju, ki v svojem delu ugotavlja, da za ekonomskimi odločitvami pogosto ne tiči le čista logika. Po drugi strani se zdi, da je dodelitev Nobelove nagrade za mir mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje Ican odsev časa, v katerem živimo, na kar je opozoril tudi obramboslovec Klemen Grošelj.

Grošlja letošnja Nobelova nagrajenka za mir ni presenetila, saj je z jedrskim orožjem povezanega veliko dogajanja po vsem svetu. "Smo v obdobju, ko je jedrsko orožje ponovno pomembno, ponovno se govori o jedrski vojni in morda javnost še ni toliko občutljiva na to vprašanje. Pa vendarle se moramo vsi zavedati, da vse velike globalne sile trenutno izvajajo ali so v pripravah za izvajanje jedrskih programov ali modernizacije jedrskega orožja."

Grošelj je pojasnil, da je Nobelov odbor s podelitvijo letošnje nagrade za mir pozornost svetovne javnosti za nekaj časa preusmeril na vprašanje jedrskega oboroževanja oziroma razorožitve. "O jedrskem orožju se vedno bolj govori in ta odločitev je protiproces tistemu, kar se dogaja v mednarodni skupnosti," je menil. "Nagrada ne bi mogla priti ob primernejšem času, ko je nujno posvetiti pozornost temu vprašanju," je pred dnevi opozorila tudi izvršna direktorica Icana Beatrice Fihn.


Ne spreglejte: