Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vse države Evropske unije z novim letom s sistemom e-Call

Slovenija | 20.10.2017, 03:15

Države Evropske unije bodo morale imeti z novim letom vzpostavljen tako imenovani sistem e-Call, ki bo omogočal samodejne klice v sili na številko 112 iz vozila v primeru prometne nesreče. Službe za zaščito in reševanje bodo tako hitreje in točneje obveščene, kar bo posledično skrajšalo čas prihoda reševalnih služb na kraj prometne nesreče.

"Vozilo, ki bo imelo to napravo, bo imelo gumb in senzorje oziroma bo povezano v informacijski sistem vozila kot takega. V primeru nesreče se bo sistem samodejno sprožil, pri čemer bodo morali biti izpolnjeni določeni kriteriji. To pomeni, da ob vsakem blažjem trku ne bo tako. Ko se bo sistem sprožil, bo poslal ključne podatke: kje je vozilo, zadnjo smer vožnje, število potnikov v vozilu, gorivo ... Skratka vse koristne podatke. Te podatke bo sistem brez vpliva oziroma posega voznika poslal v center za obveščanje skupaj s klicem. Naš operater bo prejel podatke in imel možnost govoriti z ljudmi v vozilu," pojasnjuje vodja državnega centra za obveščanje Boštjan Tavčar.

Proizvajalci avtomobilov bodo morali od 1. aprila prihodnje leto v svoje nove modele osebnih avtomobilov vgrajevati opremo za sistem e-Call. Možnost njenega nakupa bodo imeli tudi lastniki starejših vozil.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...