Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:30

V eksploziji avtomobila bombe na Malti ubita znana novinarka in komentatorka

Svoboda govora
Foto © Pixabay

Malto je pretresla smrt znane novinarke in komentatorke Daphne Caruane Galizie. Umrla je v eksploziji bombe, ki je bila podtaknjena v njen avtomobil. Vrstijo se obsodbe tega dejanja in pozivi k takojšnji preiskavi.

Caruana Galizia je med drugim je objavila članek v povezavi z razkritji tako imenovanih panamskih dokumentov - da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah na Karibih, v lasti žene aktualnega premierja te sredozemske države Josepha Muscata. Bila je njegova ostra kritičarka. Sin umorjene Matthew Caruana Galizia, ki je kot novinar prav tako sodeloval pri preiskovanju korupcije, Muscatu očita tako vpletenost v napad kot tudi, da je državne položaje napolnil s sleparji in ustvaril kulturo nekaznovanja, ki je spremenila Malto v mafijsko državo. Muscat je vsakršne namige o vpletenosti v ta zločin zavrnil in napovedal temeljito preiskavo.

K tej je med drugim pozval Bruselj. "To je nezaslišano dejanje," je poudaril glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. "Pravica novinarja, da preiskuje, zastavlja neprijetna vprašanja in poroča je jedro naših vrednot, ki ga je treba vselej zavarovati," je dodal. "Verjamemo, da bo pravici zadoščeno, čeprav to ne bo dovolj za popravo krivice." Smrt malteške novinarke je odmevala tudi v Luksemburgu, kjer se sestajajo ministri Evropske unije, pristojni za evropske zadeve. "To je nesprejemljiv napad na svobodo govora in demokracijo. Storilcem je treba soditi," je bil jasen predstavnik estonskega predsedstva povezave Matti Maasikas. S tem sporočilom so se strinjale vse članice, a ogradile so se od vprašanja, ali bi bilo treba proti Malti sprožiti postopek zaradi kršitev vladavine prava. Prepričane so, da mora o tem odločiti Evropska komisija. V Bruslju za zdaj te možnosti ne želijo komentirati, saj notranja preiskava še ni končana. Da je slednja nujna, je ocenil tudi predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul. Caruano Galizio je označil za novinarko najvišjega kova, prepričan je, da je zaradi njenega dela v zvezi s tako imenovanimi panamskimi dokumenti svet bolj transparenten in pravičnejši.

Da gre za očiten napad na svobodo medijev, so prepričane številne novinarske organizacije po svetu. "Umor Daphne Caruana Galizia je šokiral novinarsko skupnost," je poudaril predsednik Mednarodne novinarske zveze Philippe Leruth.


Ne spreglejte: