Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:42

ZDA spet prekinile vez z Unescom

UNESCO
Foto © ARO

"Unesco je začel izražati različna politična stališča."

ZDA se umikajo iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). V Združenih narodih to potezo globoko obžalujejo. Umik je napovedal tudi Izrael.

Odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu je v Pariz sporočil sam ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev bo v skladu s pravili začela veljati decembra naslednje leto, ko bo sedanje ameriško predstavništvo pri Unescu nasledila zgolj opazovalna misija, s čimer bodo ZDA lahko še naprej izražale svoja stališča o zaščiti svetovne kulturne dediščine.

A tako ZDA kot Izrael, ki je prav tako napovedal umik iz Unesca, tej organizaciji očitata, da je proti-izraelsko nastrojena, ker je pred šestimi leti v svoje članstvo sprejela Palestino. »Unesco je začel izražati različna politična stališča. Če se želi reformirati in vrniti v položaj, ko resnično spodbuja kulturo in izobraževanje, bi si morda lahko glede članstva še premislili, toda ker se nič ne zgodi, se je tako odločil tudi Izrael,« je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert. Med drugim se ZDA tudi ne zdi prav, da eno do mest v Unescovem odboru za človekove pravice zaseda sirski predsednik Bašar al Asad. Njega pa, kot je znano, Washington ne podpira, ko gre za reševanje državljanske vojne v Siriji.

»Danes je nov dan v ZN, ko je treba plačati ceno za diskriminacijo Izraela,« je zapisal veleposlanik Izraela pri ZN Danny Danon in dodal, da je zavezništvo med ZDA in Izraelom močnejše kot kadarkoli.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je izrazila globoko obžalovanje zaradi odločitve Washingtona: »V času, ko boj proti nasilnemu ekstremizmu kliče po okrepljenih vlaganjih v izobraževanje in dialog med kulturami z namenom preprečevanja sovraštva, globoko obžalujemo, da ZDA umikajo članstvo iz agencije, ki je vodilna v teh prizadevanjih.«

Izraelski premier Benjamin Netanjahu; foto: UN
Izraelski premier Benjamin Netanjahu; foto: UN


Pred šestimi leti je arabskim državam v Unescu uspelo potrditi več resolucij, kritičnih do Izraela, še posebej pa so se Palestinci razveselili julija letos, ko je bilo staro mestno jedro Hebrona na zasedenem Zahodnem bregu uvrščeno na Unescov rdeči seznam ogrožene svetovne dediščine.

Tokrat sicer ni prvič, da so ZDA izstopile iz Unesca. Za ta korak se je namreč leta 1984 odločil tudi tedanji predsednik Ronald Reagan, in sicer zaradi domnevno slabega finančnega vodenja organizacije in njene protiameriške nastrojenosti. Pod predsednikom Georgeom W. Bushom so se leta 2002 vrnile v Unesco, nato pa so se odnosi leta 2011 pod predsednikom Barackom Obamo znova zaostrili.

Sedanja ameriška administracija v skladu s politiko predsednika Donalda Trumpa »najprej Amerika« sicer preučuje smiselnost sodelovanja v več multilateralnih dogovorih oz. organizacijah. Že junija je napovedal izstop ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma, že dlje časa pa grozi z odstopom od jedrskega sporazuma z Iranom.


Ne spreglejte: