Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Smolle ne pričakuje posebnosti po predčasnih avstrijskih volitvah

| 13.10.2017, 10:10

V Avstriji bodo v nedeljo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki oziroma njenemu vodji Sebastianu Kurzu. Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med socialdemokrati in ljudske stranke privedel do predčasnih volitev.

Koroški Slovenci si ne glede na sestavo nove avstrijske vlade, ki bo prevzela oblast, želijo, da bi ta bila naklonjena manjšinam. Za razliko od volitev leta 2013, ko so koroški Slovenci dobili svojo prvo poslanko v avstrijskem parlamentu, na tokratnih volitvah tega ni pričakovati.

Predsedniki vseh treh krovnih organizacij koroških Slovencev so pred volitvami ocenili, da vprašanja zaščite narodnih skupnosti v Avstriji niso bila v ospredju predvolilne kampanje, ki so jo sicer zaznamovala vprašanja s področja migracijske politike. Na to je opozoril tudi nekdanji poslanec dunajskega parlamenta Karel Smolle. »Resnici na ljubo je treba povedati, da resnega problema z migranti nimamo. Torej ni kakšnih izgredov, ni kaj posebnega, seveda se je stopnja kriminalnosti malo povečala, a povečini gre za spore znotraj migrantskih skupnosti,« je dejal.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko pa je dejal, da si želijo manjšini naklonjeno avstrijsko vlado, ki bi znala prisluhniti resničnim potrebam narodnih skupnosti in bi reševala njihove probleme v enakopravnem dialogu. Prav tako si želijo podvojitev ali vsaj močno povišanje finančnih sredstev za manjšine, ki stagnirajo že več kot 20 let. O tem, kakšna so pričakovanja do nove vlade pa Smolle odgovarja: »Osebno pričakujem spet veliko koalicijo, le z obrnjenim predznakom. Kurz bo vodil vlado in mislim, da bo pršilo go zamenjave Kerna, verjetno bo odstopil, če na volitvah ne bo uspel.«

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, župan Globasnice Bernard Sadovnik, od nove avstrijske vlade zahteva, da se zaveda ustavne obveznosti do slovenske narodne skupnosti in da se v koalicijski dogovor zapišejo pomembne vsebine, kot so novelizacija zakona o narodnih skupnostih, sistemsko financiranje tiskanih medijev ter obratovalnih in investicijskih stroškov kulturnih domov, povečanje finančnih podpor s strani urada zveznega kanclerja ter ureditev dvojezičnega izobraževanja od vrtca do šole na Dunaju in Gradcu. Predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm pa je izrazil željo, da Avstrija po predčasnih parlamentarnih volitvah dobi vlado, ki bo delala v korist državljanov in državljank Avstrije.

»Za nas koroške Slovence ni pričakovati kakšnega novega odnosa, tudi preveč žalostni nismo, če se bo spremenila vlada, saj minula v manjšinskih zadevah res ni naredila nič,« je še dejal Smolle.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...