Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nemčija in Danska podaljšujeta nadzor na notranjih mejah

Politika | 12.10.2017, 14:20 Petra Stopar

Nemška vlada je še za pol leta podaljšala nadzor na meji z Avstrijo in na letalskih povezavah iz Grčije. Podobno je nato nadzor podaljšala tudi Danska. Sedanji nadzor na notranjih schengenskih mejah, uveden na podlagi migracijskih tveganj, bi se sicer v skladu s pravili moral izteči čez mesec dni. Na slovenskem notranjem ministrstvu današnje odločitve Berlina ne komentirajo, znano pa je, da Slovenija podaljševanju nadzora v schengnu nasprotuje. To je sporočila tudi evropskemu komisarju za migracije, notranje zadeve in državljanstvo, ki se je predvčerajšnjim mudil v Ljubljani.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je podaljšanje nadzora za dodatnih šest mesecev utemeljil z nizom terorističnih napadov v Nemčiji in Evropi. Po njegovih navedbah so še vedno »pomanjkljivosti pri varovanju zunanjih meja EU, prav tako še ni konca obsežnega toka nezakonitih migracij znotraj schengenskega območja«. Poudaril je še, da se je moral kot notranji minister ustrezno odzvati na razmere. O podaljšanju nadzora se je Nemčija pogovorila z državami, ki jih bo ta ukrep zadeval, obveščene pa so tudi ustrezne ustanove unije, je zatrdil.

Podobno odločitev je danes po poročanju dpa sprejela tudi Danska in za naslednjih šest mesecev podaljšala nadzor na nemško-danski meji. Ukrep so prav tako kot Berlin utemeljili na podlagi povečane nevarnosti terorističnega napada. Še vedno sistematično preverjajo vlake, avtobuse in avtomobile na kopenskih mejnih prehodih, pa tudi v pristaniščih Gedser und Rodby. Policistom na kopenski meji pomaga tudi vojska.

»Danes smo prejeli tako obvestilo Nemčije kot Danske. Še vedno preučujemo vsebino dopisa in njegov zakoniti okvir, zato še ne morem podati mnenja o njih« so na vprašanja novinarjev povedali na sedežu Evropske komisije. Sedanji nadzor na podlagi migracijskih tveganj naj bi se sicer iztekel 11. novembra. Evropska komisija je sicer predlagala reformo pravil, ki bi omogočila nadaljevanje notranjega nadzora v schengnu iz varnostnih razlogov celo na tri leta. A Slovenija podaljševanju nadzora na notranjih mejah nasprotuje. To je nazadnje tudi evropskemu komisarju Dimitrisu Avramopulosu pojasnila ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...