Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 13:30

Južnokorejski katoličani molijo za uspeh zimskih olimpijskih iger

Olimpijski stadion v Pjongčangu
Foto © Uradna spletna stran OI

V času vse večjih diplomatskih napetosti med ZDA in Severno Korejo se Južna Koreja boji za uspeh zimskih olimpijskih iger, katerih gostiteljica bo čez dobre štiri mesece. Južnokorejske župnije že molijo ter darujejo svete maše za mir in uspešno organizacijo največjega športnega dogodka na svetu.

Zimske olimpijske igre 2018 skupaj s približno 6500 olimpijci in paraolimpijci bodo februarja v južnokorejskem Pjongčangu, dobrih 80 kilometrov stran od meje s Severno Korejo, kjer so njene rakete in topništvo.

Škofija Chuncheon prosi tuje duhovnike, ki bodo spremljali olimpijske delegacije, naj v času iger tam darujejo svete maše v svojem jeziku. Že danes so molitve za uspešno izpeljavo OI vključene v tedenske nedeljske maše, je za agencijo CNS povedal predstavnik škofije, ki meji na Severno Korejo, Apostle John Kim. Meni, da bodo svete maše, možnost spovedi in druga duhovna opora v pomoč športnikom, ki bodo v olimpijski vasi potrebovali »samozavest, podporo, pogum in vzdržljivost«.

Olimpijska vas v Pjongčangu počasi dobiva svojo podobo
Olimpijska vas v Pjongčangu počasi dobiva svojo podobo


Nekatere države so že sporočile, da še vedno obstaja možnost za odpoved udeležbe njihovih športnikov, če bi se politična napetost zaradi severnokorejskega jedrskega vprašanja stopnjevala. Morebitno odpoved udeležbe na olimpijadi so omenjale Francija, Nemčija in Avstrija.

Sicer pa omenjena južnokorejska škofija zajema približno 7000 kvadratnih kilometrov območja znotraj Severne Koreje, s tamkaj živečimi verniki pa je »zelo težko priti v stik«, pravi Kim in pričakuje, da bo tako ostalo tudi v času iger v Pjongčangu. Po navedbah Cruxa se s podobnimi razmerami zaradi odtujenosti severnega območja sooča tudi Nadškofija Seul.


Ne spreglejte: