Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Španija v pričakovanju nagovora katalonskega premierja

Slovenija | 10.10.2017, 15:45

Španija pričakuje nagovor katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta. Pred poslance katalonskega parlamenta bo stopil ob 18. uri, ugibanja o tem, kaj bo povedal, so številna. Mediji poročajo, da verjetno ne bo razglasil neodvisnosti najbogatejše regije iberske države, kar je na nedavnem referendumu podprlo 90 odstotkov ljudi, ki so prišli na volišča.

Analitiki so v preteklih dneh omenjali več možnosti. Po eni od njih bi Puigdemont katalonski parlament zaprosil za razglasitev neodvisnosti pokrajine. Vlada v Madridu bi lahko v tem primeru uporabila 155. člen ustave in začasno razveljavila njeno avtonomijo. V igri je tudi scenarij, po katerem bi Puigdemont pripravil neke vrste simbolično izjavo, ki ne bi imela pravnih učinkov, ali razglasitev neodvisnosti napovedal za enkrat v prihodnosti. Oboje bi vsaj za nekaj časa umirilo napete razmere. Puigdemont bi prav tako lahko znova pozval k začetku pogovorov o večji avtonomiji Katalonije.

Mediji danes poročajo, da bi utegnil izide nedavnega referenduma predstaviti kot osnovo za utemeljitev pravice pokrajine, da kmalu sproži odcepitev. Puigdemont naj bi svoj govor pisal in popravljal ves včerajšnji dan, pri čemer naj bi bil razpet med zagovorniki takojšnje odcepitve in tistimi, ki se bojijo morebitnih posledic takšne poteze. Zdi se, da želi njegova ministrska ekipa po umikanju podjetij iz Katalonije in grožnjah vlade Mariana Rajoya, da bo proti razglasitvi neodvisnosti ukrepala z vsemi razpoložljivimi sredstvi, pridobiti nekaj časa za dialog. "Absolutna večina katalonskega parlamenta je za neodvisnost, a ne vem, kakšna bo njegova odločitev. Po demokratičnih pravilih so njegovi člani suvereni pri svojem odločanju. To suverenost so jim podelili ljudje, ki so jih izvolili, zato bodo ravnali skladno s tem," je za naš radio povedal posebni odposlanec katalonske vlade v Avstriji, Lichtensteinu, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem in v Sloveniji Adam Casals.

V pričakovanju seje katalonskega parlamenta je katalonska policija pred njegovo poslopje v Barceloni namestila svoje enote in že v jutranjih urah zaprla bližnji park Ciutadella. V katalonski prestolnici se trenutno mudijo romarji iz župnije Frankolovo. Z njimi sta pater Branko Cestnik in vodnica agencije Aritours Dominika Koritnik Trepel, ki nam je zaupala, da za zdaj ne zaznavajo večjih posebnosti. "Nismo še prišli do centra mesta. Tam se bomo mudili v popoldanskih urah, ko si bomo ogledali znamenito cerkev Svete Družine. Kjer se nahajamo zdaj, še ni prometnih in kakšnih drugih težav." Po besedah Koritnik Trepelove v Barceloni vlada precej sproščeno ozračje. "Povsod so izobešene zastave, ki predstavljajo neodvisno Katalonijo, najdete tudi zapisane besede da." Kot je še dodala, je ob znamenitostih poostrena varnost.

Ob tem spomnimo, da je Katalonska narodna skupščina pozno popoldne pozvala k demonstracijam v podporo neodvisnosti najbogatejše španske regije, medtem ko so v več mestih iberske države minuli konec tedna na ulicah protestirali nasprotniki odcepitve.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...