Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:35

Agrokor globoko v rdečih številkah, Ramljak kazensko ovadil odgovorne

Ante Ramljak
Foto © Skupina Agrokor

Reševanje Agrokorja je dobilo nove razsežnosti. Izredna uprava tega hrvaškega koncerna z Antejem Ramljakom na čelu je včeraj javnosti predstavila revidirano finančno poročilo za celotno skupino v lanskem letu. Izkazalo se je, da je bilo poslovanje bistveno slabše, kot so trdili nekdanji odgovorni. Ramljak je proti njim podal kazenske ovadbe.

Ramljak je kot krizni menedžer včeraj sporočil ključne številke, povezane z Agrokorjem. Luknja v tem hrvaškem koncernu je konec lanskega leta znašala skoraj tri milijarde evrov, imel je za slabi 2 milijardi evrov več dolgov kot premoženja, čista izguba je znašala poldrugo milijardo evrov. "Zneski so zelo presenetljivi. Zneski so precej visoki, da so jih uspeli tako lahko prikriti," se je čudil Ramljak. Potrdil je računovodske nepravilnosti, ki so v preteklih dveh letih dosegle več kot 750 milijonov evrov. Zaradi nezakonito pridobljene materialne koristi je kazensko ovadil nekdanje odgovorne. "Zdaj je na potezi pravosodje. Preveriti mora konkretne nepravilnosti, ki jih je zaznala ugledna revizijska hiša," je poudaril hrvaški premier Andrej Plenković.

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić se je odzval na svojem blogu. Zanikal je navedbe o skrivanju stanja in odtujitvi denarja, zapisal je, da so bile poplačane vse obveznosti. Sam je kazensko ovadil Ramljaka, kot je pojasnil, zaradi nezakonitih potez. Todorić je tudi prepričan, da je Lex Agrokor neustaven in da je vlada v Zagrebu zaradi interesov posameznikov ustvarila pogoje za prevzem skupine. Ob tem velja spomniti, da lahko Agrokor pred stečajem reši le poravnava z upniki.


Ne spreglejte: