Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 11:26

Kristjani v Iraku zaskrbljeni zaradi slabe odzivnosti OZN

Šola v mestu Teleskof v Nadškofiji Erbil
Foto © Archdiocese of Erbil

Verske, še posebej krščanske manjšine v Iraku, so izrazile razočaranje in žalost nad pomanjkljivimi prizadevanji Organizacije Združenih narodov (OZN) pri obnovi šol v dolini Ninive. Kot je znano, je iraške kristjane s tega območja pred tremi leti nasilno pregnala skrajna Islamska država, ki je na infrastrukturi pustila pravo opustošenje. Čeprav v OZN poročajo o napredku pri obnovi Niniv in Mosula, pa tega v resničnem življenju ni opaziti, navaja katoliški portal Crux.

Kot je povedal predstavnik kaldejske katoliške nadškofije Erbil v Iraku, so se v mesto Teleskof, ki ga je prizadelo etnično čiščenje s strani islamskih skrajnežev, pred časom vrnili otroci krščanskih družin. »Nameravali so se vrniti k pouku v šolo, ki naj bi jo pred začetkom šolskega leta popravila Organizacija Združenih narodov, a so ob prihodu vanjo ugotovili, da je še vedno polna ruševin, plevela in da ne zagotavlja osnovnih potreb, kot so elektrika, voda in pohištvo,« piše portal.

»Po vseh teh treh letih so učilnice še vedno polne vseh vrst razbitin,« je dejal Steve Rasche z nadškofije Erbil. Omenjeni zakoniti zastopnik igra ključno vlogo v obnovitvenih prizadevanjih za nekaj manj kot 100.000 kristjanov, ki so ostali v dolini Ninive. Kot pravi, je dokaz za projekt prenove šol, ki jih vodi razvojni program OZN, zgolj »tanek sloj barve na zunanjih površinah stavb, ki so obrnjene proti cesti, medtem ko so Združeni narodi največ truda vložili predvsem v to, da se na stavbi dobro vidi njihov znak«.

Po navedbah portala je treba sicer priznati, da si določeni zaposleni v OZN prizadevajo za to, da bi se delo resnično opravilo, a je jedro težave »prekinjena komunikacija med ljudmi na terenu v Iraku in organizacijami, ki plačujejo za obnovo«. Ob tem je Rasche navedel primer ceste, ki se po 50 metrih gradnje konča. Po njegovih besedah bi si morali dejanske razmere na terenu ogledati donatorji sami.

»Če pristojni ne bodo izboljšali tega nevarnega položaja, bodo kristjani v Iraku popolnoma izginili,« svari Crux in dodaja, da ameriški senat trenutno obravnava zakon, ki bo podlaga za financiranje in ukrepe za izboljšanje razmer verskih skupnosti tako v Iraku kot Siriji.

Šola v mestu Teleskof v Nadškofiji Erbil
Šola v mestu Teleskof v Nadškofiji Erbil


Ne spreglejte: