Ljubljana, torek, 17. julij 2018, 11:52

Rešeni vsi ujeti v jami na Tajskem

Trud mednarodne skupine reševalcev na Tajskem je poplačan: uspelo jim je rešiti vseh dvanajst dečkov in njihovega trenerja, ki so bili 17 dni ujeti v jami na severu države. Reševalna ekipa je v zadnji objavi zapisala: Ne vemo, ali je to čudež, znanost ali kaj. Iz jame morajo priti še štirje reševalci, vključno z avstralskim zdravnikom, ki so pomagali ujetim v votlini.


Grošelj pred vrhom Nata: Obrambni izdatki odražajo ravnovesje sil v Evropi

Jutri se začne dvodnevni vrh Nata. Glede na dejanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je članice zavezništva že večkrat okrcal zaradi preskromnih obrambnih proračunov, je pričakovati, da bo na zasedanju v ospredju vprašanje obrambnih izdatkov. Zaveznice pa naj bi – kljub trgovinskim trenjem med ZDA in Evropo - potrdile trdnost čezatlantske vezi. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ameriškega predsednika Trumpa danes pozval, naj ceni Evropo, saj nima boljše zaveznice.


Benedikt XVI. objavil članek o dialogu z Judi

Papež Benedikt XVI. je želel Cerkvi služiti z življenjem v molitvi in molčati, kljub temu pa je upokojeni papež znova vzel pisalo v roke in za zadnjo številko revije Communio napisal besedilo o krščansko-judovskem dialogu.


Bitka s časom pri reševanju otrok iz jame na Tajskem

Reševalci so iz jame na severu Tajske uspešno rešili prve štiri dečke, ki so bili v jami skupaj še z osmimi člani nogometne ekipe in trenerjem ujeti več kot dva tedna. Preostalih sedem ujetih v jami bodo rešili predvidoma jutri. Rešene fante so prepeljali v bližnjo bolnišnico. Kot so pojasnili prisotni reševalci, poteka reševanje hitreje, saj se je gladina vode še spustila in je več dvoran prehodnih.


Papež Frančišek po bratskem pogovoru: Prisluhni človeštvo, prosim te, kriku otrok!

S pogovorom za zaprtimi vrati in nato nagovorom papeža Frančiška, se je pred baziliko sv. Nikolaja v Bariju sklenilo srečanje papeža s patriarhi in drugimi delegati Cerkva in skupnosti z Bližnjega vzhoda. S pomočjo Radia Vatikan vam posredujemo nekaj delov nagovora.


Tudi v Srbiji si želijo katoliških šol

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je prejšnji teden obiskal Srbijo in Črno Goro. Poleg blagoslova novega sedeža mednarodne škofovske konference sv. Cirila in Metoda v Novem Sadu, je beseda tekla tudi o odnosih med državo Srbijo in Vatikanom. Beograjski nadškof Stanislav Hočevar pa je v sredo sprejel ministra Milana Krkobabića, ki je zadolžen za regionalni razvoj in javna podjetja.


Junaške kreposti priznane tudi računalniškemu geniju

Sveti oče je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil za izdajo dekretov o priznanju junaških kreposti štirim laikom. Trije prihajajo iz Italije in ena iz Španije. Vsi so živeli v 20. stoletju, najmlajša med njimi je Alessia González-Barros y González, ki je umrla pri štirinajstih letih, potem ko je vse svoje trpljenje darovala za Cerkev, papeža in za svoje bližnje. Le leto več pa je imel računalniški genij Carlo Acutis, ki se je rodil 1991 v Londonu in umrl 12. oktobra 2006 v Monzi v Italiji.


Ruffini novi vodja Tajništva za komunikacijo

Papež Frančišek je za novega prefekta Tajništva za komunikacijo imenoval dosedanjega direktorja cerkvene TV2000 pravnika in poklicnega novinarja Paola Ruffinija.


Digitalno ali osebno posredovanje Kristusa?

Letno srečanje tiskovnih predstavnikov in govornikov evropskih škofovskih konferenc je pretekli teden potekalo v Rimu. Rdeča nit, ki je povezovala razprave na različnih sejah, je bila téma »Kako Kristusa in Cerkev posredovati Evropi«. Posebno pozornost so posvetili digitalnemu svetu in njegovim raznolikim razsežnostim ter oznanjevanju evangelija mladim, predvsem po družbenih omrežjih. Pri razpravi so sodelovali tudi različni strokovnjaki iz sveta podjetništva, politike, katoliških komunikacij in različnih cerkvenih skupnosti.


Brezdomci in ubogi na večerji s papežem

Štirinajst novih kardinalov, ki so bili slovesno umeščeni prejšnji četrtek, je po konzistoriju skupaj s papežem Frančiškom obiskalo upokojenega papeža Benedikta XVI. Novoimenovani poljski kardinal Konrad Krajewski pa je zatem svoj kardinalski naziv praznoval z brezdomci in begunci, ki jih je povabil na večerjo v Vatikan.


Novejše novice | Starejše novice