Ljubljana, torek, 17. oktober 2017, 18:32

ZDA spet prekinile vez z Unescom

ZDA se umikajo iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). V Združenih narodih to potezo globoko obžalujejo. Umik je napovedal tudi Izrael.


Smolle ne pričakuje posebnosti po predčasnih avstrijskih volitvah

V Avstriji bodo v nedeljo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki oziroma njenemu vodji Sebastianu Kurzu. Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med socialdemokrati in ljudske stranke privedel do predčasnih volitev.


V Venezueli pred volitvami guvernerjev dan molitve za državo

V Venezueli bodo v nedeljo izbirali voditelje regij. Tamkajšnji škofje so pozvali k udeležbi na volitvah. Še pred tem so povabili k molitvi, da bi minile mirno in bi bile usmerjene v skupno dobro.


Nemčija in Danska podaljšujeta nadzor na notranjih mejah

Nemška vlada je še za pol leta podaljšala nadzor na meji z Avstrijo in na letalskih povezavah iz Grčije. Podobno je nato nadzor podaljšala tudi Danska. Sedanji nadzor na notranjih schengenskih mejah, uveden na podlagi migracijskih tveganj, bi se sicer v skladu s pravili moral izteči čez mesec dni. Na slovenskem notranjem ministrstvu današnje odločitve Berlina ne komentirajo, znano pa je, da Slovenija podaljševanju nadzora v schengnu nasprotuje. To je sporočila tudi evropskemu komisarju za migracije, notranje zadeve in državljanstvo, ki se je predvčerajšnjim mudil v Ljubljani.


Katalonija ’dan zatem’

V Kataloniji so v torek preložili razglasitev neodvisnoti in povabili Madrid k dialogu. Španski premier Mariano Rajoy je medtem od katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta zahteva, naj pojasni, ali je razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. Pojasnilo pričakuje do ponedeljka, če bo potrdil, da je razglasil neodvisnost, pa bo imel Puigdemont do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine. Ob tem Evropska komisija ostaja na strani Madrida.


Južnokorejski katoličani molijo za uspeh zimskih olimpijskih iger

V času vse večjih diplomatskih napetosti med ZDA in Severno Korejo se Južna Koreja boji za uspeh zimskih olimpijskih iger, katerih gostiteljica bo čez dobre štiri mesece. Južnokorejske župnije že molijo ter darujejo svete maše za mir in uspešno organizacijo največjega športnega dogodka na svetu.


Objavljen program papeževega potovanja v Mjanmar in Bangladeš

Vatikan je včeraj objavil program papeževega potovanja v Mjanmar in Bangladeš, kjer se bo mudil od 26. novembra do 2. decembra. V obeh državah se bo srečal s predstavniki in civilne družbe. V Yangonu bo 29. novembra daroval sveto mašo, popoldne se bo srečal z budisti in škofi. Naslednji dan bo daroval mašo za mlade in nato odpotoval proti Bangladešu, kjer bo obiskal narodni spomenik mučencem in se v nacionalnem muzeju poklonil očetu naroda. 1. decembra bo daroval mašo, se srečal s škofi ter nagovoril udeležence medverskega in ekumenskega srečanja za mir. Zadnji dan bo obiskal hišo Matere Terezije v Tejagonu, se srečal z duhovniki in mladimi.


Francoskega poslovneža ganilo mučeništvo patra Hamela, zato se je vrnil k veri

Policija v Švici je prijela Tunizijca, ki bi lahko bila povezana z nedavnim napadom v Marseillu v Franciji, v katerem sta bili ubiti dve ženski. Zabodel ju je Ahmed Hanači, ki naj bi bil borec Islamske države, čeprav preiskava tega za zdaj še ni potrdila. Francija je bila v zadnjih letih že večkrat tarča džihadistov. Med drugim je bil njihova žrtev pater Jacques Hamel. Njegova mučeniška smrt je ganila uspešnega poslovneža Patricka Canaca, ki je tako znova začel živeti svojo vero.


Španija v pričakovanju nagovora katalonskega premierja

Španija pričakuje nagovor katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta. Pred poslance katalonskega parlamenta bo stopil ob 18. uri, ugibanja o tem, kaj bo povedal, so številna. Mediji poročajo, da verjetno ne bo razglasil neodvisnosti najbogatejše regije iberske države, kar je na nedavnem referendumu podprlo 90 odstotkov ljudi, ki so prišli na volišča.


Agrokor globoko v rdečih številkah, Ramljak kazensko ovadil odgovorne

Reševanje Agrokorja je dobilo nove razsežnosti. Izredna uprava tega hrvaškega koncerna z Antejem Ramljakom na čelu je včeraj javnosti predstavila revidirano finančno poročilo za celotno skupino v lanskem letu. Izkazalo se je, da je bilo poslovanje bistveno slabše, kot so trdili nekdanji odgovorni. Ramljak je proti njim podal kazenske ovadbe.


Novejše novice | Starejše novice