Ljubljana, ponedeljek, 20. avgust 2018, 14:34

P. Cestnik: Odvzem pooblastil katalonskim oblastem bi lahko sprožilo nasilje

0:00
0:00
Neodvisnost Katalonije?
Foto © Branko Cestnik

V Kataloniji v teh dneh potekajo shodi tako nasprotnikov kot podpornikov neodvisnosti omenjene regije. Včeraj je ulice Barcelone zavzelo več sto tisoč podpornikov enotne Španije, ki so za katalonskega premierja Carlesa Puidgemonta zahtevali celo zapor. Slednji vztraja pri napovedi razglasitve neodvisnosti Katalonije, španski premier Mariano Rajoy pa v tem primeru ne izključuje odvzema avtonomije tej pokrajini. Katalonski parlament bo zasedal jutri, kaj se bo dejansko zgodilo pa zaenkrat ostaja neznanka.

Rezultati katalonskega referenduma so ob dokaj nizki volilni udeležbi pokazali, da si velika večina tistih, ki so oddali glasove želi samostojnosti. Pater Branko Cestnik, ki je dober poznavalec Španije, je opozoril, da je razglasiti referendum veliko lažje kot uveljaviti izraženo voljo. V primeru Katalonije je opozoril na odsotnost vojske, zato je po njegovih besedah edina pot, da regionalne oblasti razglasijo samostojnost, pot pogovorov oziroma mediacije. Pater Cestnik ob tem opozarja, da »Katalonija ni tako enoznačno katalonska«, saj ima močne španske korenine. Na eni strani je veliko priseljencev na drugi pa številni Katalonci ne čutijo takšne pripadnosti, da bi si želeli samostojnosti.

Razglasitev neodvisnosti je v pristojnosti regionalnega parlamenta, ki naj bi ga katalonski premier nagovoril jutri ob 18. uri. Govoril naj bi o aktualnih političnih razmerah, še vedno pa ni jasno, ali bo regionalni voditelj dejansko izkoristil to priložnost za enostransko razglasitev neodvisnosti. Pater Cestnik, ki je z romarji na poti proti Barceloni, pojasnjuje, da zaenkrat nimajo informacij, da bi se varnostne razmere poslabšale. Ob tem dodaja, da bi se zadeve varnostno lahko poslabšale, če bi katalonske oblasti razglasile neodvisnost, vlada v Madridu pa bi odvzela pooblastila regionalnim oblastem. Takrat bi po njegovi oceni lahko izbruhnilo nasilje.

Kaj meni Evropska unija?

Evropska unija vztraja na stališču, da gre za notranje vprašanje, vendar pa ne gre zanemariti, da je Španija zelo pomembno evropsko gospodarstvo, Katalonija pa najbogatejša španska regija. Pater Cestnik meni, da se nekatere države bojijo, da bi se »katalonski virus« razširil in bi odcepitev oziroma samostojnost zahtevale tudi nekatere druge regije. Za primer je navedel Francijo.

Vprašanje je tudi, kaj se bo ob morebitni razglasitvi neodvisnosti Katalonije dogajalo v zvezi z Evropsko unijo in evroobmočjem. Nekatera podjetja, ki imajo sedeže v Kataloniji in poslujejo v Španiji, razmišljajo o selitvi v druge dele države.


Ne spreglejte: