Alen SalihovićAlen Salihović

P. Cestnik: Odvzem pooblastil katalonskim oblastem bi lahko sprožilo nasilje

Svet | 09.10.2017, 14:31 Andrej Šinko

V Kataloniji v teh dneh potekajo shodi tako nasprotnikov kot podpornikov neodvisnosti omenjene regije. Včeraj je ulice Barcelone zavzelo več sto tisoč podpornikov enotne Španije, ki so za katalonskega premierja Carlesa Puidgemonta zahtevali celo zapor. Slednji vztraja pri napovedi razglasitve neodvisnosti Katalonije, španski premier Mariano Rajoy pa v tem primeru ne izključuje odvzema avtonomije tej pokrajini. Katalonski parlament bo zasedal jutri, kaj se bo dejansko zgodilo pa zaenkrat ostaja neznanka.

Rezultati katalonskega referenduma so ob dokaj nizki volilni udeležbi pokazali, da si velika večina tistih, ki so oddali glasove želi samostojnosti. Pater Branko Cestnik, ki je dober poznavalec Španije, je opozoril, da je razglasiti referendum veliko lažje kot uveljaviti izraženo voljo. V primeru Katalonije je opozoril na odsotnost vojske, zato je po njegovih besedah edina pot, da regionalne oblasti razglasijo samostojnost, pot pogovorov oziroma mediacije. Pater Cestnik ob tem opozarja, da »Katalonija ni tako enoznačno katalonska«, saj ima močne španske korenine. Na eni strani je veliko priseljencev na drugi pa številni Katalonci ne čutijo takšne pripadnosti, da bi si želeli samostojnosti.

Razglasitev neodvisnosti je v pristojnosti regionalnega parlamenta, ki naj bi ga katalonski premier nagovoril jutri ob 18. uri. Govoril naj bi o aktualnih političnih razmerah, še vedno pa ni jasno, ali bo regionalni voditelj dejansko izkoristil to priložnost za enostransko razglasitev neodvisnosti. Pater Cestnik, ki je z romarji na poti proti Barceloni, pojasnjuje, da zaenkrat nimajo informacij, da bi se varnostne razmere poslabšale. Ob tem dodaja, da bi se zadeve varnostno lahko poslabšale, če bi katalonske oblasti razglasile neodvisnost, vlada v Madridu pa bi odvzela pooblastila regionalnim oblastem. Takrat bi po njegovi oceni lahko izbruhnilo nasilje.

Kaj meni Evropska unija?

Evropska unija vztraja na stališču, da gre za notranje vprašanje, vendar pa ne gre zanemariti, da je Španija zelo pomembno evropsko gospodarstvo, Katalonija pa najbogatejša španska regija. Pater Cestnik meni, da se nekatere države bojijo, da bi se »katalonski virus« razširil in bi odcepitev oziroma samostojnost zahtevale tudi nekatere druge regije. Za primer je navedel Francijo.

Vprašanje je tudi, kaj se bo ob morebitni razglasitvi neodvisnosti Katalonije dogajalo v zvezi z Evropsko unijo in evroobmočjem. Nekatera podjetja, ki imajo sedeže v Kataloniji in poslujejo v Španiji, razmišljajo o selitvi v druge dele države.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...