Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:37

Največji ameriški orožarski lobi za razmislek o regulaciji orožarskega področja

Strelno orožje
Foto © Pixabay

Najhujši strelski pokol v sodobni zgodovini ZDA, med katerim je umrlo 58 ljudi, je znova sprožil razpravo o pravici do nošenja orožja v svetovni velesili. Čeprav so le redki pričakovali kakšne spremembe, je Ameriška orožarska zveza, ki velja za najvplivnejši orožarski lobi v ZDA, pozvala k dodatnim pravilom pri nakupu naprav, ki polavtomatske puške spreminjajo v avtomatske. Iz Avstralije so medtem sporočili, da so lastniki neprijavljenega orožja med amnestijo, ki jo je vlada razglasila 1. julija, oblastem izročili 51.000 kosov, ki predstavlja petino vsega nezakonitega orožja v državi.

Vodstvo Ameriške orožarske zveze verjame, da naprave, ki omogočajo pretvorbo polavtomatskih pušk v avtomatske, potrebujejo dodatne regulacije. Gre za revolucionarno izjavo, saj orožarski lobi v ZDA do zdaj po vseh tragedijah s strelnim orožjem ni popustil niti za milimeter. Po drugi strani napoved ne pomeni nič, saj obstaja veliko drugih načinov za pretvorbo polavtomatskega v avtomatsko orožje.

Enega najstrožjih in najučinkovitejših zakonov na tem področju na svetu ima Avstralija. A po predvidevanjih tamkajšnjih oblasti je v obtoku približno četrt milijona kosov neprijavljenega orožja. Prav to je bilo v zadnjih letih uporabljeno v več terorističnih napadih. Tudi zato je premier Malcolm Turnbull ob izteku trimesečne amnestije opozoril, da bi bil vsak od 51 tisoč kosov v tem času izročenega neprijavljenega orožja lahko uporabljen v zločinu, v katerem bi bili lahko ubiti Avstralci. A zdaj se to ne more zgoditi. Turnbull ne izključuje morebitne vnovične amnestije v prihodnosti, a tokratna je bila po njegovem tako zelo učinkovita prav zato, ker je imela svoj začetek, sredino in konec.


Ne spreglejte: