Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:39

Obtožbe proti Pellu 'nemogoče'

Kardinal Pell
Foto © Wikipedia

Postopek proti avstralskemu kardinalu Georgu Pellu, ki je obtožen spolnih zlorab otrok, se bo nadaljeval marca prihodnje leto. Kot je na današnji obravnavi na sodišču v Melbournu napovedal Pellov odvetnik, bo obramba dokazala, da Pell nikoli ni mogel zagrešiti stvari, ki mu jih očitajo, kaj šele, da bi jih dejansko storil.

Obramba bo 5. marca 2018 in v nadaljnih štirih tednih na sodišče poklicala 50 prič, prek katerih bo dokazala, da so trditve, da je 76-letni kardinal zagrešil spolne zlorabe, nemogoče. Nato bo sodišče odločilo o morebitnem začetku uradnega kazenskega postopka.

Pravni strokovnjaki menijo, da se bo to najverjetneje zgodilo, saj do tega pride v 95 odstotkih primerov. Na marčevskem zaslišanju bodo določili tudi, ali bodo obtožbe obravnavali skupaj ali vsako posebej.

Podrobnosti obtožnice tudi danes še niso bile objavljene, po poročanju medijev pa naj bi ena zadevala dogodek, do katerega naj bi domnevno prišlo v pevski sobi v katedrali v Ballaratu. Odvetnik bo za priče poklical več takratnih pevcev, s pomočjo katerih bodo rekonstruirali dogajanje in dokazali, da se Pell ni mogel oddaljiti od skupine, ne da bi kdo to opazil.

Papež Frančišek je 76-letnega vodjo Tajništva za ekonomijo za obdobje trajanja procesa razrešil njegovih zadolžitev v Vatikanu.

Kardinal Pell se je današnje seje osebno udeležil, vendar tudi tokrat ni dajal komentarjev v sodni dvorani ali novinarjem.

Že junija pa je na tiskovni konferenci v Vatikanu dejal, da je nedolžen in da so obtožbe lažne.

 


Ne spreglejte: