Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 10:53

Črnčec: Vse več indikatorjev kaže obstoj hladne vojne 2.0 med Rusijo in ZDA

Med Rusijo in ZDA že dalj časa vlada napetost. Afera z ruskim vmešavanjem v zadnje ameriške predsedniške volitve je vse skupaj še zaostrila. Potem ko je iz Washingtona prišla novica o vloženih obtožnicah proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem, je Moskva sporočila, da bo odnose težko popraviti. To po besedah strokovnjaka za varnostna vprašanja dr. Damirja Črnčeca potrjuje tezo o hladni vojni 2.0.


Rimski Kolosej bo nocoj zažarel krvavo rdeče

Rimski Kolosej bo v opomin na preganjane kristjane po vsem svetu nocoj ob 18.00 zažarel v krvavo rdeči svetlobi. Hkrati se bo to zgodilo pri dveh krščanskih svetiščih na simbolnih krajih preganjanja kristjanov v zadnjih letih: stolnici sv. Pavla v Mosulu in v maronitski cerkvi sv. Elije v Alepu. Dogodek pripravlja človekoljubna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski. Papež Frančišek pa se bo že dopoldne srečal z žrtvami preganjanja kristjanov iz Pakistana in Nigerije. V Vatikanu bo namreč sprejel Ashiq Masiha in Eisham Ashiq, moža in hčerko Asie Bibi, pakistanske kristjanke, ki je zaradi domnevnega bogoskrunstva obsojena na smrt, ter nigerijsko katoličanko Rebecco Bitrus, ki so jo ugrabili in posilili islamski teroristi.


Francija z reformo priseljenske in azilne zakonodaje zaostruje migracijsko politiko

Vlada v Parizu je razkrila težko pričakovano reformo priseljenske in azilne zakonodaje. Z njo Francija občutno zaostruje svojo migracijsko politiko. Opozicija je kritična, na nogah so različne organizacije.


Nadškof Scicluna v bolnišnici

Papežev odposlanec za preiskovanje primera čilskega škofa Barrosa, nadškof Charles Scicluna, je bil sprejet v bolnišnico v čilski prestolnici Santiago.


Umrl svetovno znani pridigar Billy Graham

V 99. letu starosti je včeraj umrl svetovno znani ameriški baptistični pridigar Billy Graham. Bil je ena najbolj priljubljenih osebnosti med Američani. Tudi katoliški predstavniki so ga vabili za govornika. Leta 1964 je takratni bostonski kardinal Richard Cushing dejal, da noben katoličan, ki je slišal Grahamovo pridigo, ne more drugega, kot postati boljši katoličan. Tudi sam Graham je vernike v govorih spodbujal, naj se vrnejo v svoje cerkve.


Napadi v Siriji se nadaljujejo, kardinal Zenari opozarja: Ne pozabite na ljudi!

Nadaljujejo se do zdaj najbolj smrtonosni letalski napadi sirskega režima na Vzhodno Guto v bližini Damaska. Od nedelje je življenje izgubilo že skoraj 300 civilistov. Na grozne razmere, v katerih živijo običajni ljudje, so že večkrat opozorile različne človekoljubne organizacije. Te zaradi silovitega obstreljevanja sirskega režima ne morejo več do pomoči potrebnih, posvarile so tudi pred nastajajočo katastrofo.


Nadškof Scicluna v Čilu že prisluhnil nekaterim pričam v primeru škofa Barrosa

Čilska škofovska konferenca je objavila nekaj podrobnosti obiska vatikanskega preiskovalca za področje spolnih zlorab, nadškofa Charlesa Sciclune v državi. Ta je že prisluhnil nekaterim pričam, ki so mu želele predstaviti nova dejstva v primeru škofa Juana Barrosa. Ta naj bi zamolčal nedopustno dogajanje v škofiji Osorno in ščitil tamkajšnje duhovnike.


V papeški komisiji za zaščito mladoletnih tudi redovnica iz Indije

Poročali smo že, da je sveti oče obnovil papeško komisijo za zaščito mladoletnih. Potrdil je sedem dozdajšnjih članov in imenoval devet novih. Med temi je tudi redovnica iz Indije, sestra Arina Gonsalves, ki na tem področju že leta sodeluje z nadškofijo v Bombaju. Tamkajšnji ordinarij, kardinal Oswald Gracias, ki je tudi predsednik Katoliške škofovske konference v tej azijski državi, je zadovoljen.


V Oxfamu so se opravičili Haitiju za ravnanje svojih sodelavcev

V eni največjih človekoljubnih organizacij Oxfam, ki ima sedež v Londonu, so objavili interno poročilo o preiskavi spolnih zlorab na Haitiju, v katere naj bi bili vpleteni njeni sodelavci. Kot ugotavljajo, jih je sedem, ki so jih v eno najrevnejših držav sveta poslali po uničujočem potresu leta 2010, najemalo prostitutke, ni izključeno, da so bile med njimi tudi mladoletnice. Poleg tega so nekateri fizično grozili pričam. Štiri sodelavce so zaradi neprimernega obnašanja odpustili, trem so omogočili odstop. Kot so sporočili, so s tem priznali zlorabo zaupanja. Izvršni direktor Mark Goldring je na zaslišanju pred britanskimi poslanci obžaloval škodo, ki jo je organizacija Oxfam povzročila tako ljudem na Haitiju kot tudi širšim prizadevanjem človekoljubnih delavcev.


Varčevalcem LB na hrvaškem kljub nasprotnim trditvam Slovenije skoraj milijon evrov odškodnine

Nova ljubljanska banka je izplačala denar hrvaškim bankam po dveh pravnomočno izgubljenih tožbah na pristojnem zagrebškem sodišču, ki obravnava gospodarske zadeve. Po poročanju ameriške agencije Bloomberg gre za nekaj več kot 6 milijonov kun oz. 813 tisoč evrov prenesenih deviznih prihrankov nekdanje Ljubljanske banke (LB). Bloomberg poudarja, da izplačilo dveh pravnomočnih sodb predstavlja precedens. Kaže na to, da bodo verjetno plačali tudi ostale morebitne terjatve hrvaške strani.


Novejše novice | Starejše novice