Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 04:51

Bo EU zaščitila svoje manjšine?

Minority SafePack
Foto © NSKS

V Evropi živi 50 milijonov pripadnikov različnih manjšin. Njihove pravice, jezike in kulturo je treba zaščiti na evropski ravni. To je cilj državljanske pobude Minority SafePack, pri kateri sodeluje tudi Narodni svet koroških Slovencev NSKS in so jo ta teden predstavili na Dunaju.

Pobuda je ena največjih in najpomembnejših solidarnostnih akcij avtohtonih manjšin v Evropi. Z njo želi Federalistična unija evropskih narodnih skupnosti (FUENS) v enem letu zbrati milijon podpisov, da bi tako zavezali Evropsko unijo, da sprejme sveženj izdelanih ukrepov in zakonov za preživetje narodnih skupnosti - izboljšati zaščito pripadnikov narodnih in jezikovnih manjšin ter okrepiti jezikovno in kulturno raznolikost v Uniji.

Minority SafePack so predstavili na Dunaju
Minority SafePack so predstavili na Dunaju

Pri predstavitvi, ki je bila v ponedeljek, 30. oktobra 2017, na Dunaju so bili navzoči predsednik Federalistične unije evropskih narodnosti (FUEN) Loránt Vincze, bivši deželni glavar Južnega Tirola Luis Durnwalder, Visoki predstavnik v Bosni in Hercegovini ter predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko, govornik stranke SVP v italijanskem parlamentu Daniel Alfreider ter predstavnica Hrvatskega Centra u Beču in govornica podpornega komiteja v Avstriji Gabriela Novak-Karall.

Stojnica_na_Dunaju
Stojnica_na_Dunaju

Dr. Inzko je v svojem prispevku poudaril, da v Evropi živi nad 50 milijonov pripadnikov manjšin, ki do sedaj niso imeli svojega glasa znotraj Unije. S pomočjo evropske državljanske pobude naj bi se to spremenilo. Nadalje je poudaril, da je mnogo pripadnikov manjšin v Avstriji veliko prispevalo k skupno podobi Avstrije in bi sedaj bil pravi trenutek, da bi „dobili del povrnjenega“, ter prosil za podporo tudi s strani večinskega naroda.

Prvi podpisi pod Minority SafePack na Dunaju
Prvi podpisi pod Minority SafePack na Dunaju

Po tiskovni konferenci so člani podpornega komiteja na dunajski Obkrožni cesti pripravili stojnico, kjer je bilo moč podpisati državljansko pobudo. Eden od prominentnih podpornikov je bil gradiščanski Hrvat Willi Resetarits, ki je pobudo podpisal na licu mesta, prav tako novi direktor Burgtheatra Martin Kušej.


Ne spreglejte: