Ljubljana, nedelja, 18. februar 2018, 03:45

Klic k razumu

Vlada namerava Svetovni slovenski kongres SSK preseliti iz sedanje elitne lokacije v središču mesta v nove prostore za Bežigrad. K razumu poziva Franci Feltrin, dolgoletni sodelavec SSK, ki je bil v letih 1990-1992 delegat v Zboru občin Skupščine RS.


Ustvarila je toliko lepega in osvežujočega

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sta včeraj v Celovcu 39. Tischlerjevo nagrado podelila Lenčki Kupper za njeno bogato življenjsko delo na področju otroške in mladinske pevske, pripovedniške in gledališke književnosti.


Novice iz Clevelanda

Praznični dnevi čakajo župljane Svetega Vida v Clevelandu, saj župnija letos praznuje 125-letnico ustanovitve. Prvo slavje je bilo preteklo nedeljo, ko je župnija gostila vse prostovoljce s kosilom po vsefarni sveti daritvi ob desetih. Med nagovorom v dvorani je šesti župnik, Jože Božnar opozoril, da menda odhaja v pokoj v naslednjem letu, saj bo dopolnil 75 let življenjske dobe. Kje in kako dobiti namestnika, je pa veliko vprašanje.


SSK naj ostane v sedanjih prostorih

V državnem zboru v Ljubljani je včeraj (v četrtek, 18. januarja 2018) potekala nujna skupna seja parlamentarnih odborov za notranje zadeve in za kulturo ter komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Seja je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, saj vlada želi Svetovni slovenski kongres SSK preseliti iz dosedanjih prostorov v središču mesta. Za pojasnila smo poklicali poslanca SDS dr. Vinka Gorenaka.


Ko je umrl moj oče

V Beneški galeriji v slovenskem kulturnem domu v Špetru v Beneški Sloveniji bodo danes ob 18. uri odprli razstavo risb in pričevanj iz koncentracijskih taborišč ob vzhodni meji (1942-1943), ki jo je pripravil Posoški Center za raziskovanje ter zgodovinsko in družbeno dokumentacijo "Leopoldo Gasparini".


Za praznovanje je potrebna duhovna priprava

Božično-novoletni prazniki so povezali slovenske rojake v Hamiltonu v Kanadi vseh generacij. Sodelovanje otrok in mladih je še posebej prišlo do izraza na sveti večer. Slovenski župnik pri svetem Gregoriju Velikem, salezijanec Drago Gačnik, poudarja pomen duhovne priprave, ki je tako pred veliko nočjo kot pred božičem.


Praznovali skupaj s Slovaki

Kako blagoslovljeni so lahko rojaki na drugem koncu sveta, ki imajo svojo cerkev in stalnega duhovnika. To je do izraza prišlo ob praznikih v Lemontu pri Chicagu v ZDA, kjer so v gosteh imeli Slovake, ki jih je za božič obiskal duhovnik iz domovine.


Potrebujemo drug drugega

Rojaki v Freyming-Merlabacu v Franciji in v Stuttgartu v Nemčiji so v novo leto vstopili ob spremljanju zvezde, ki jih je vodila do Novorojenega. Upajo, da bo Njegov blagoslov spremljal vse njihove korake. Pogovarjali smo se z župnikoma Jožetom Kaminom in Alešem Kalamarjem.


Pevci vsako leto pripravijo božično darilo

Božično novoletni prazniki so za nami, le da je danes še praznik treh svetih kraljev. V Clevelandu smo te praznične dni preživeli v objemu res mrzle zime. Temperature so se vrtile od 10 do 15 Celzija pod ničlo. Seveda nam pa tudi snega ne manjka. Skoraj vsak dan po malce sneži, tako imamo lepo belo odejo. Čeprav sneži, s cestami in prometom ni težav, saj odgovorni dobro skrbijo, da so ceste splužene in posoljene. Skratka očiščene.


Še ohranjamo običaje božičnega praznovanja

Dnevi okrog božiča so bili v Argentini vroči, včasih je bilo čez dan več kot 35 stopinj Celzija. Slovenski rojaki v Buenos Airesu so praznik Gospodovega rojstva praznovali v slovenskih in družinskih domovih. Za pojasnila smo prosili tajnika Zedinjene Slovenije Martina Selana.


Novejše novice | Starejše novice